18.6.2020

Edellisenä viikonvaihteena koko Suomi hiljentyi jälleen viettämään keskikesän juhlaksi kutsuttua juhannusta.

Harva kuitenkin muistaa, että näiden yleisten vapaapäivien taustalla on vanha kristillinen juhla. Johannes Kastajan syntymä nimittäin ajoittuu puoli vuotta Kristuksen syntymän edelle. Tässä kirkko seuraa Luukkaan evankeliumin tapahtumia liittäen Juhannuksen vieton suoraan Kristuksen ihmiseksi tulemiseen. Kertoohan Luukas kuinka Johannes Kastajan äidin ollessa jo kuudennella kuukaudella raskaana lähetti Jumala enkeli Gabrielin kertomaan Neitsyt Marialle, että tämä olisi synnyttävä Kristuksen, maailman Vapahtajan. (Luuk 1:26-28)

Vaikka yhteiskunnassamme vietetty, aina lauantaiksi sattuva juhannus vielä monien mielessä yhdistyisikin Johannes Kastajaan, ovat monet tietämättömiä siitä, että koko muu kristitty maailma viettää juhannusta aina samaan aikaan 24.6. sattuipa tämä mille viikonpäivälle tahansa. Tässä meillä taustalla on vuonna 1955 säädetty kirkkolaki, joka siirsi juhannuksen vieton kesäkuun 20.-26. väliselle lauantaille. Koska tuohon aikaan lauantait olivat vielä yleisesti työpäiviä ei vapaiden määrä tässä suinkaan vähentynyt, vaan pysyi samana vaikka juhannusta ei enää vietettykään kirkkokalenterin mukaan.

Ortodoksinen kirkko kuitenkin edelleen pitää kiinni oikeasta juhannuksesta viettäen Johannes Kastajan syntymän juhlaa aina 24.6. Riippumatta siitä, milloin Johannes Kastajan syntymän juhlaa vietetään, on tästä muutoksesta meillä Suomessa aiheutunut se, että yhteys juhlan kristillisen alkuperän ja kesäisen karnevaalin välillä on lähes katkennut.

Meillä ortodokseilla on kuitenkin erinomainen mahdollisuus nostaa juhannus uudelleen esiin ja juhlia sitä sen oikealla paikalla. Samalla kun vietämme juhannusta on kuitenkin hyvä muistaa, että elämme paastokautta. Viikko Helluntain jälkeen alkanut apostolien paasto päättyy vasta 29.6. apostolien Pietarin ja Paavalin juhlaan. Juhannus on kuitenkin keidas paastoerämaan keskellä ja sitä tietenkin saa juhlistaa asiaankuuluvasti. Sanotaanhan jo juhlan troparissakin näin:

”Kristuksen tulemisen profeetta ja edelläkävijä. Me, jotka rakkaudella kunnioitamme Sinua, emme osaa ansiosi mukaan sinua ylistää, sillä sinun kunniakkaassa ja jalossa syntymisessäsi… maailmalle Jumalan Pojan lihaksitulemista saarnataan.”

 

Poikkeuksellinen juhannus – jumalanpalveluksia kirkon ulkopuolella ja verkossa

Tänä vuonna on myös erinomainen mahdollisuus osallistua Johannes Kastajan syntymän juhlan palveluksiin verkkolähetysten kautta. Näin tämä juhla tavoittaa mahdollisimman monia, joille kirkkomatka muuten olisi jäänyt tekemättä. Uspenskin katedraalin lähetystä voi seurata sekä aattoiltana 23.6. klo 17 että varsinaisena juhlapäivänä 24.6. klo 9 alkaen. 

Rohkaiskoon Edelläkävijä meitä kaikkia näkemään poikkeusolot johonkin parempaan johtavana aikana. Jo nyt olemme löytäneet laajemmin kokonaan uuden tavan toimittaa palveluksia kirkkojen ulkopuolella. Se, jos mikä on Jumalan Pojan lihaksitulemisen saarnaamista koko maailmalle, ei vain kirkkojen juhannuksena usein tyhjyyttä ammottaville seinille.

Siunattua Edelläkävijän, Johannes Kastajan syntymän juhlaa!

Pastori Teo Merras

Katso tästä myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon videoitu juhannustervehdys.

Verkkolähetyksien aikataulut löytyvät täältä.

Yhteisiin jumalanpalveluksiin voi osallistua ulkona, ja tästä kalenterista löytyy kootusti tietoa niiden ajankohdista.

Kategoriat Uutiset