Helenan vanhainkodin kirkon nimikkoikoni pyhäkön temppelijuhlassa vuonna 2014. Kuva: Laura Karlin

14.9.2020

Helenan vanhainkodin kirkon temppelijuhlaa vietetään vuosittain 17.9. Pyhien marttyyrien Elpiksen, Pistiksen ja Agapen sekä heidän äitinsä Sofian muistopäivänä.

Koronaviruspandemiasta johtuen tänä vuonna vanhainkodin kirkossa ei voitu poikkeuksellisesti toimittaa juhlajumalanpalveluksia, vaan ne siirtyivät Itä-Helsingin Myllypuron kappeliin.

Juhlan vigilia ja liturgia toimitettiin suomeksi ja kirkkoslaaviksi. Jumalanpalveluksiin tuli ilmoittautua ennakkoon.

Temppelijuhlapäivänä pyhäköstä julkaistiin esittelyvideo Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla. Voit katsoa sen klikkaamalla alla olevaa kuvaa 

Praasniekka on kirkon nimikkojuhla

Jokainen ortodoksinen pyhäkkö on pyhitetty jollekin pyhälle tai kirkkovuoden juhlalle. Tämän muistopäivä on pyhäkön praasniekka eli temppelijuhla. Alun alkaen lastenkotina toimineen Helenan vanhainkodin kirkko on pyhitetty 100-luvulla eläneille ja uskonsa vuoksi menehtyneille kolmelle lapselle ja heidän äidilleen. Pistis, Elpis ja Agape merkitsevät kreikaksi uskoa, toivoa ja rakkautta. Heidän äitinsä nimi Sofia tarkoittaa Jumalan viisautta. Marttyyreiden Pistiksen, Elpiksen, Agapen ja Sofian muistopäivä on vuosittain 17. syyskuuta. Marttyyreista ja 17.9. muistopäivästä voi lukea tarkemmin seurakuntamme kirkkovuosi-osiosta. 

Hoivakoti Helena on voittoa tavoittelematon, venäläisen ortodoksiperinteen säilyttämiseen erikoistunut asumispalveluyksikkö, joka on tarkoitettu ikäihmisille. Koronaviruspandemian aikana hoivakodissa noudatetaan erityisen tarkkoja hygieniaohjeita ja turvallisuusmääräyksiä, sillä Helenan asukkaat kuuluvat jo ikänsä vuoksi koronavirusinfektion osalta riskiryhmään. Tapahtumat, kuten konsertit ja asukaskokoukset ovat toistaiseksi vanhainkodissa tauolla.

Kategoriat Uutiset