Pyhien ihmisten muistopäivä on yleensä heidän kuolinpäivänsä, syntymä kirkkauteen. Kristuksen seuraajat saivat kokea jo varhaisista ajoista lähtien vainoja. Uuden testamentin Apostolien tekojen kirjassa mainitaan marttyyri Stefanos, ja hänen esimerkkiään seuraten monet todistivat Kristuksesta kuolemaansa saakka. Osa kristittyjen vainoista oli paikallisia, ja osa taas Rooman keisarin määräyksestä toteutettuja. Koska kristityt eivät suostuneet pitämään keisaria jumalana ja osoittamaan hänelle jumalallista kunnioitusta, monia Kristuksen seuraajia vainottiin, monia kidutettiin ja jopa surmattiin.

Myös 100-luvulla elänyttä Sofiaa ja hänen tyttäriään painostettiin kiduttamalla epäjumalanpalvelukseen, mutta kun he eivät suostuneet, lapset surmattiin ensin. Sofia kuoli pian lastensa jälkeen. Lasten nimet merkitsevät uskoa, toivoa ja rakkautta ‒ Sofia puolestaan viisautta. Sana marttyyri merkitsee todistajaa.

Seurakunnan alueella toimiva Helenan vanhainkodin kirkko Helsingissä on pyhitetty marttyyrien Elpiksen, Pistiksen ja Agapen sekä heidän äitinsä Sofian muistolle. Muistopäivää vietetään 17. syyskuuta.