Kuva: Anu Miller

29.6.2021

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäkköjen praasniekat heinäkuussa

Seurakunnan pyhäkköjen temppelijuhlista eli praasniekoista useimpia vietetään kesäaikaan heinä-elokuussa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla, joten se tarjoaa kesäaikaan mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja ihmisiin.

Temppelijuhlan aloittaa juhlapäivän aattona toimitettava ehtoopalvelus tai vigilia. Toisinaan toimitetaan praasniekan yhteydessä myös vainajien muistopalvelus hautausmaalla. Varsinaiselle juhlapäivälle tunnusomaisia piirteitä ovat liturgian yhteydessä toimitettava kirkon rakentajia, työntekijöitä ja seurakuntalaisia muistava kiitosrukouspalvelus, ristisaatto ja vedenpyhitys.

Järvenpään kirkko


Järvenpäässä
vietetään 8.7. Jumalanäiti Kazanilaisen ikonin kirkon kesäpraasniekkaa, joka alkaa keskiviikkona 7.7. klo 17.30 vigilialla ja jatkuu torstaina 8.7. klo 9.30 vedenpyhityksellä ja liturgialla. Molemmat palvelukset toimittaa pastori Kimmo Kallinen ja kanttorina on Olga Rinne.


Hangossa
Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkon praasniekkaa juhlitaan 18.7. Suuri ehtoopalvelus 17.7. klo 17 alkaen. Sen ja 18.7. klo 10 alkavan liturgian toimittaa rovasti Kalevi Kasala. Liturgian lopussa on ristisaatto meren rantaan, jossa toimitetaan vedenpyhitys. Musiikkivastuussa ovat 17.7. kanttori Olga Rinne ja 18.7. kanttori Varvara Merras-Häyrynen.
Sunnuntain liturgia radioidaan (Yle Radio 1). Lähetys on kuunneltavissa jälkikäteen Yle Areenassa.

Vaalea kirkko kellotpauleineen

Helsingin Lapinlahdessa vietetään 20.7. ortodoksisella hautausmaalla sijaitsevan Profeetta Elian kirkon praasniekkaa. Se alkaa 19.7. klo 17 juhlavigilialla ja jatkuu 20.7. klo 9.30 juhlaliturgialla, johon kuuluvat vedenpyhitys ja ristisaatto. Jumalanpalvelukset toimittaa pastori Joosef Vola. Kanttorina on Mari Susuna.

Eri pyhäkköjen ilmoittautumiskäytännöt jumalanpalveluksiin voivat vaihdella. Ne voi tarkistaa täältä tai paikalliselta papilta.


Teksti: Anu Miller

Kuvat: Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset