30.4.2020

Kolmantena sunnuntaina pääsiäisestä, 3.5., kirkossamme muistetaan Kristuksen parantamaa halvaantunutta miestä, ja päivää kutsutaankin halvaantuneen sunnuntaiksi.

 

Halvaantuneen sunnuntain jumalanpalvelukset lähetetään suoratoistona Uspenskin katedraalista, ja niihin voi osallistua seurakunnan YouTube-kanavan kautta. Palveluksen toimittava pappi, isä Jyrki Penttonen, aikoo opetuspuheessaan tuoda esille tämän juhlapäivän ajankohtaisuuden koronaviruspandemian ja poikkeusolojen aikana.

– Evankeliumin sairaat olivat kokoontuneet ja pyrkivät samaan pisteeseen, parannuksen lammikkoon. Me olemme siinä tilanteessa, että joudumme pysymään mahdollisimman kaukana toisistamme, ettemme saisi tartuntaa tai tartuttaisi toisia, isä Jyrki Penttonen pohtii.

– Kun Jeesus kysyi altaan vieressä odottavalta halvaantuneelta mieheltä:  ”Tahdotko tulla terveeksi?” (Joh. 5:6), hän sai lannistuneen vastauksen: ”Herra, minulla ei ole ketään”. Tässä herää kysymys tämän päivän ja tilanteen herättämästä yksinäisyydestä. Voimme kysyä itseltämme, ”onko minulla mahdollisuus auttaa ihmisten yksinäisyyttä?” On valtavasti asioita, joita voi tehdä itsensä ja lähimmäisensä eteen tässä tilanteessa.

Halvaantunut mies oli odottanut 38 vuotta tilaisuutta päästä parantavaan Betesdan lammikkoon ensimmäisenä sen jälkeen, kun Herran enkeli sekoittaisi veden. Isä Jyrki kiinnittääkin huomiota miehen kärsivällisyyteen.

– Jaksaisimmeko me odottaa tämän epidemian hellittämistä edes 3 vuotta ja 8 kuukautta? 38 päivää kaiketi jaksamme. Tärkeintä on järjestää sisäinen maailmamme silloin, kun ulkonaiseen ei voi vaikuttaa. Meidän on löydettävä uudelleen uskoa, toivoa ja rakkautta rukouksesta.

– Joka ainoassa palveluksessa rukoilemme koko maailmalle rauhaa, terveyttä ja kestävyyttä sekä kärsivällisyyttä. Jos kykenemme yhtymään rukouksen sisältöön, hoidamme jo sillä sekä itseämme että toisiamme. Kirkko on kiitollinen niistä ammattilaisista, jotka kaikkein terävämmin hoitavat ja ponnistelevat sairaiden parantamiseksi.

 

Halvaantuneen sunnuntain jumalanpalveluksiin ja yhteiseen rukoukseen voi osallistua seurakunnan YouTube-kanavalla tai suoraan alla olevista kuvakkeista.

Halvaantuneen sunnuntain vigilia lauantaina 2.5. kello 17:

 

Halvaantuneen sunnuntaun liturgia sunnuntaina 3.5. kello 9:55:

 

Halvaantuneen sunnuntaina pidetään myös Uspenskin katedraalikuoron virtuaali-pääsiäiskonsertti, jota voi seurata seurakunnan YouTube-kanavalla kello 16.

Tarkemmin halvaantuneen sunnuntain merkityksestä voi lukea Pastori Mikko Leistolan viime vuonna julkaistusta tekstistä : ”Katso, sinä olet tullut terveeksi: älä enää syntiä tee”.

 

 

 

Kategoriat Uutiset