Kuva: Anu Miller

16.6.2021

Koronatilanne on kehittynyt viime aikoina niin suotuisaan suuntaan, että seurakuntien toimintaa voidaan 17.6. alkaen avata lisää Helsingin hiippakunnassa Helsingin ja Turun seurakuntien alueilla. Poikkeuksen tästä tekee Kaakkois-Suomen seurakunta, jossa toimintoja avataan samalla tavalla 1.7. alkaen.

Myös koronatoimien hiippakunnallisesta koordinoinnista luovutaan. 1.7. alkaen Helsingin, Kaakkois-Suomen ja Turun seurakunnat vastaavat itse viranomaismääräysten seuraamisesta ja seurakuntalaisten sekä työntekijöiden ohjeistamisesta.

Helsingin seurakuntaan perustetaan kesäkuun lopulla paikallinen koronatiimi, jonka asiantuntemus on tarvittaessa myös hiippakunnan muiden seurakuntien käytettävissä. Hiippakunnallinen koronatiimi jää toistaiseksi valmiustilaan siltä varalta, että epidemiatilanne huononee uudelleen.

Jumalanpalveluksiin ilmoittautumisesta ja kesän leireistä

Aivan kaikista varotoimista emme vielä voi luopua, mutta kesäajan seurakuntaelämä alkaa jo muistuttaa vanhoista hyvistä ajoista.

Edelleen on pidettävä mielessä, että kaikkialla Helsingin seurakunnan toiminta-alueella noudatetaan samoja ohjeita työntekijöiden liikkumisen takia. Niin ikään jumalanpalvelukset toimitetaan edelleen minimimiehityksellä koko hiippakunnan alueella.

Mutta ulkona toimitettaviin jumalanpalveluksiin ei tarvitse enää 17.6. alkaen ilmoittautua Helsingin ja Turun seurakuntien alueilla. Kaakkois-Suomen seurakunnassa tämä on mahdollista 1.7. alkaen. Myös leirikesä käynnistyy: kristinoppileirit ja muut leirit toteutuvat seurakuntien ilmoittamalla tavalla. Näistä tiedotetaan kunkin seurakunnan omien kanavien, kuten kotisivujen, kautta.

Sisätiloissa toimitettavissa jumalanpalveluksissa noudatetaan edelleen pyhäkkökohtaisia henkilömäärärajoituksia (Pyhäkkökohtaiset osallistujamäärät voi tarkistaa täältä.), jotta lähikontaktit voidaan välttää. Niihin on siksi ilmoittauduttava edelleen etukäteen. Lisätiedot eri ilmoittautumiskäytännöistä saa kustakin seurakunnasta, esimerkiksi niiden kotisivuilta tai paikalliselta papilta. Poikkeuksen tähän tekee Kaakkois-Suomen seurakunta, jonka jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen 1.7. alkaen; Kaakkois-Suomen kirkoissa noudatetaan kuitenkin hygieniaohjeita ja vahvasti suositellaan kasvomaskien käyttöä ja fyysisen kontaktin välttämistä. Osallistujista pidetään myös toistaiseksi listausta.

Pyhäkkökohtaiset rajoitukset koskevat myös kirkollisia toimituksia kuten esimerkiksi kasteita ja avioliittoon vihkimisiä.

Rajoitukset ovat kantaneet hedelmää

Helsingin hiippakunnassa sekä seurakuntalaiset että seurakuntien työntekijät ovat välttyneet kirkollisissa yhteyksissä saaduilta koronatartunnoilta koko pandemia-ajan. Ikäviltä tuntuneet rajoitukset ovat siis kantaneet hedelmää.

Jotta pysymme terveenä myös jatkossa, kaikkien on syytä huolehtia edelleen lähikontaktien välttämisestä. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa ihmisten oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia sisä- tai ulkotiloissa. Pidetään siis edelleen kahden metrin turvavälit sisätiloissa. Muistetaan oikeaoppinen käsihygienia, aivastamis- ja yskimiskäytäntö. Käytetään maskeja sisätiloissa. Ei halata, ei suudella ikoneja, ristiä tai ehtoollismaljaa. Laulaminen on sallittua. Näin pidämme huolta sekä itsestämme että toisistamme.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset