Hangon praasniekkaan kokoontuu vuosittain uskollinen joukko paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia. Vuonna 2015 vaellettiin vedenpyhitykseen merenrantaan. Tänä vuonna se jää pois koronan vuoksi.

13.7.2020

Ensimmäinen ortodoksinen kirkko rakennettiin jo 1700-luvulla ja pyhitettiin pyhän parantaja Panteleimonin kunniaksi. Se pystytettiin muistoksi voitosta, jonka venläiset saivat ruotsalaisista Riilahden meritaistelussa. Toinenkin kirkko pystytettiin 1800-luvun puolivälissä, mutta se siirrettiin pian pois Hangosta poliittisten ja sotilaallisten syiden takia.

Kolmas kirkko rakennettiin 1890-luvulla. Hangosta oli tullut suosittu kesänviettopaikka, sillä sinne perustettiin vuonna 1879 kylpylä. Sen vieraille sekä alueella asuville sotilaille, kauppiaille ja virkamiehille toimitettiin jumalanpalveluksia. ”Pohjolan Rivieralle”  kaivattiin pysyvää pyhäkköä.

Kirkon rakentamista joudutti vuonna 1888 tapahtunut junaonnettomuus, jossa keisari Aleksanteri lll perheineen pelastui. Kiitollisuuden osoituksena Jumalalle hankolaiset käynnistivät keräyksen ja halusivat rakentaa kirkon. Temppeli valmistui vuonna 1895. Kirkon nimikkopyhäksi valittiin Kiovan suuriruhtinas Vladimir, joka oli tasan 900 vuotta ennen junaonnettomuutta, eli vuonna 988, kastattanut kansansa ortodoksiseen uskoon. Toiseksi nimikkopyhäksi valittiin Magdalan Maria, joka oli keisarinna Maria Feodorovnalle merkittävä ja rakas pyhä.

Molemmat Hangon kirkon nimikkopyhät ovat saaneet arvonimen ”apostolienvertainen”. Kummankin toiminnassa näkyy rohkeus ja aito vilpitön etsintä ja rakkaus Jumalaan. He ovat julistaneet Kristusta ja evankeliumia omalla toiminnallaan omana aikanaan.

Kirkko kertoo ortodoksisuuden läsnäolosta

Näin tekee myös heidän nimeensä vihitty Hangon ortodoksinen kirkko ja siinä kokoontuva seurakuntayhteisö. Jo pelkällä olemuksellaan kaunis kirkkomme kertoo ortodoksisuuden läsnäolosta Hankoniemellä. Pieni mutta aktiivinen ja uskollinen joukko paikallisia ja moni ulkopaikkakuntalainenkin kokoontuu kirkon vuosijuhlaan heinäkuussa vuodesta toiseen.

Kirkon praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetään sen nimikkopyhien muistopäivien (15. ja 22.7.) väliin jäävänä sunnuntaina. Tähän käytäntöön on siirrytty ilmeisesti jo kauan sitten, koska Hanko on seurakunnan keskuksesta Helsingistä katsottuna melko kaukana, ja juhlapäivien välissä on vain yksi viikko.

Koronakevät on venynyt koronakesäksi, ja niin Hangon kirkon praasniekassa otetaan tänä vuonna huomioon tartuntariskiin liittyvät rajoitukset. Vigilia toimitetaan lauantaina 18.7. suljetuin ovin sisällä kirkossa minimimiehityksellä. Vigilian jälkeen vanhalla hautausmaalla on klo 19 ulkona litania eli lyhyt rukoushetki vainajien puolesta, johon kaikki ovat tervetulleita kuitenkin turvaväliä, käsihygieniaa ja muita ohjeita noudattaen.

Liturgia ja vedenpyhitys sunnuntaiaamuna 19.7. ovat molemmat kirkon pihalla ulkopalveluksena. Tiettävästi tämä on ensimmäinen kerta, kun juhlaliturgia toimitetaan ulkona. Meren rantaan ei perinteestä poiketen tänä vuonna lähdetä. Ulkopalveluksiin kannattaa varata sään mukaiset varusteet. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi mainittuihin ulkopalveluksiin!

Pyhät apostolienvertaiset Magdalan Maria ja Vladimir Kiovalainen, rukoilkaa Jumalaa meidän puolestamme!

Isä Kalevi Kasala

 

Hangon kirkosta esittelyvideo YouTubessa

Hangon pyhäköstä on tehty esittelyvideo, ja se on julkaistu Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla. Video on osa Helsingin hiippakunnan Tervetuloa kirkkoomme – pyhäkköjen esittelysarjaa, jossa tutustutaan tänä poikkeuksellisena kesänä temppelijuhlaansa viettäviin kirkkoihin ja kappeleihin.

Videosarjan on kuvannut ja editoinut ylidiakoni Andreas Salminen. Sarjan muut osat ovat katsottavissa kirkon YouTube-kanavalla.

Voit katsoa esittelyvideon tästä tai suoraan alla olevasta kuvakkeesta. 

 

Lue myös:

Hankoon poikkeuksellinen lahjoitus – uusi seurakuntasali tarjoaa valmistuessaan monikäyttöiset tilat

Kategoriat Ajankohtaista