Arkkipiispalla on ollut jatkuvasti työtehtäviä Helsingissä, joten kulkeminen kotikaupungiksi jäävän Kuopion ja Helsingin välillä on hänelle jo tuttua.

7.12.2017

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leosta tulee tammikuun alussa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.

– Yllättävintä oli yksimielinen päätös, mutta toisaalta asia oli hyvin valmisteltu, ja realiteetit tunnetaan, arkkipiispa totesi Suomen ortodoksisen kirkolliskokouksen päätöksestä tuoreeltaan.

Realiteeteilla arkkipiispa viittasi siihen, että suurin osa Suomen ortodokseista on Helsingin hiippakunnan alueella ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kirkolliskokous piti arkkipiispan siirtymistä Kuopiosta Helsinkiin perusteltuna asiasta aikaisemmin tehdyn selvitystyön, kirkollishallituksen ehdotuksen ja piispainkokouksen päätöksen mukaisesti. Kirkon johtajan nähtiin olevan helpompi valvoa ortodoksisen kirkon etuja pääkaupungissa.

Paluu Helsinkiin

Arkkipiispa Leolle siirtyminen Helsinkiin on paluu, sillä hän toimi yli viisi vuotta Helsingin metropoliittana 1996–2001, kunnes hänet valittiin Karjalan ja koko Suomen arkkipiispaksi, jonka toimipaikka oli Kuopio.

Arkkipiispalla on kuitenkin ollut jatkuvasti työtehtäviä myös Helsingissä, joten kulkeminen kotikaupungiksi jäävän Kuopion ja Helsingin välillä on hänelle jo tuttua.

Helsingissä arkkipiispa hoitaa tointaan arkkihiippakunnan kansliassa, joka sijaitsee kirkollishallituksen tiloissa Liisankadulla samassa rakennuksessa kuin Helsingin ortodoksisen seurakunnan tilat.

Kirkollishallituksen tilojen täydennykseksi tarvitaan arkkipiispan mukaan vielä lisää tilaa, ja suunnitelmissa on hankkia sitä samasta talosta. Liisankadulle muuttaa myös Helsingin hiippakunnan kolmihenkinen sihteeristö, joka on toiminut tähän asti Itä-Helsingissä Kulttuurikeskus Sofian tiloissa.

Osa suurempaa muutosta

Arkkipiispan istuimen siirto Helsinkiin mahdollistuu nopeasti, sillä Helsingin metropoliitta Ambrosius päätti jäädä eläkkeelle tämän vuoden lopussa.

– Kirkon vuoksi olisin ollut valmis luopumaan enemmästäkin, metropoliitta totesi Ortodoksiviestille antamassaan haastattelussa marraskuussa, kun häneltä tiedusteltiin eläkkeelle lähtöpäätöksestä.

Metropoliitta Ambrosius on kannattanut vahvasti arkkipiispan istuimen siirtoa Helsinkiin. Aiemmissa kannanotoissaan hän on sanonut, että kirkon tulee elää kussakin ajassa ja että Helsinki on nykyisin Suomen henkinen keskus.

Teksti: Anne Kärkkäinen Kuva: Ortodoksiviestin kuva-arkisto

Artikkeli on julkaistu Ortodoksiviestissä 8/17. Lue lehti: https://www.lukusali.fi/index.html?p=Ortodoksiviesti&i=67d6cd80-dbe0-11e7-b8f2-00155d64030a

Kategoriat Ortodoksiviesti