Kristuksen ylösnousemusjuhla, pääsiäinen, on vuoden tärkein juhla ja koko kirkkovuoden keskipiste. Kuvituskuva Kristuksen taivaaseenastumisen kirkosta Tikkurilasta, missä ikonostaasin yläpuolella on suuri Kristuksen ylösnousemusta kuvaava seinä- ja kattomaalaus. Kuva: Vlada Wahlstén

30.3.2023

Pääsiäisyön jumalanpalvelus eli pääsiäisen aamupalvelus ja liturgia kokoaa jälleen tuhannet yhteen seurakuntamme alueella viettämään Kristuksen ylösnousemusjuhlaa.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus toimitetaan kaikilla seurakuntamme alueilla ja peräti kuudessatoista pyhäkössämme. Pääkirkossa Uspenskin katedraalissa pääsiäisyönä toimitetaan piispallinen jumalanpalvelus, joka myös televisioidaan ja radioidaan.

Jumalanpalvelus alkaa suurena lauantaina 30.3. kello 23:30, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta: Helena hoidakodin kirkossa palvelus alkaa kello 19, Pyhän Kolminaisuuden kirkossa kello 23 ja  Myllypuron kappelissa kello 23.15.

 

Kokoöinen jumalanpalvelus alkaa odotuksesta ja puhkeaa keskiyöllä monikieliseen riemuun

Pääsiäisyönä seurakuntamme pyhäköt täyttyvät juhlakansasta. Jumalanpalvelukseen kannattaakin saapua ajoissa.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus, jota kutsutaan myös kokoöiseksi jumalanpalvelukseksi jakautuu selkeästi muutamaan osaan – puoliyön jumalanpalveluksen  odottavaan tunnelmaan, ristisaattoon, ja varsinaiseen pääsiäisyön liturgiaan.  Tässä kerrotaan pääsiäisyön jumalanpalveluksesta pääpiirteissään.

Jumalanpalvelus alkaa puoliöisellä aamupalveluksella. Viittä vaille keskiyön Kristuksen ylösnousemuksen valo kajastaa. Diakoni tai pappi tuo kirkkosaliin valon palavassa tuohuksessa ja seurakuntalaiset jakavat ylösnousemuksen valoa toisilleen. Palavat tuohukset kädessä toimittava papisto, kuoro ja kirkkokansa lähtevät yhdessä ristisaattoon kirkon ympäri. Kirkko jää tyhjäksi, mikä kuvastaa Kristuksen tyhjää hautaa. Toimittava piispa tai pappi tulee ristisaatosta kirkon ovelle ja toteaa kirkon olevan tyhjä. ”Kristus nousi kuolleista!” huutaa toimittava pappi, ja tähän kirkkokansa vastaa ”Totisesti nousi!” Pääsiäistervehdys lausutaan yleensä lukuisilla eri kielillä. Voit katsoa muun muassa tästä, kuinka pääsiäistervehdykseen kuuluu vastata eri kielillä.

Tämän jälkeen siirrytään yhdessä kirkkoon ja alkaa varsinainen pääsiäisyön liturgia, johon kuuluvat riemulliset pääsiäisveisut, lukuisat ”Kristus nousi kuolleista” tervehdykset. Pääsiäisyönä luetaan Johanneksen evankeliumin alku. Evankeliumi luetaan perinteisesti useilla eri kielillä. Pääsiäisyön jumalanpalveluksen opetuspuheena on Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna, jonka voit lukea myös tästä.

Jumalanpalveluksessa toimittava pappi myös siunaa pääsiäisruokia vihmomalla ne pyhitetyllä vedellä. Kirkkoon voi tuoda siunattavaksi omia pääsiäisruokia, esimerkiksi värjättyjä pääsiäismunia tai kulitsaa. Ruokien siunaamista varten on yleensä pyhäkössä osoitettu oma pöytänsä.

Pääsiäisliturgian lopussa siunataan pyhitetyllä vedellä myös Artos-leipä. Tämän jälkeen leipää säilytetään koko kirkkaan viikon eli pääsiäisviikon ikonistaasin edessä olevalla analogilla kirkkaan viikon lauantaihin saakka. jolloin se leikataan palasiksi ja jaetaan palveluksen päätteeksi kirkkokansalle. Artoksen pala perinteisesti kuivatetaan kotona ja nautitaan vuoden varrella esimerkiksi mahdollisen sairauden aikana tai niinä aikoina, kun ei syystä tai toisesta pääse kirkkoon.

Perinteisesti jumalanpalveluksen päätteeksi jokainen osanottaja saa värjätyn pääsiäismunan.

Pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen nautitaan perinteisesti pääsiäisyön juhla-ateria. Suurimmassa osassa pyhäköistä järjestetään yhteinen pääsiäisyön ateria, johon jokainen voi osallistua mahdollisuuksiensa mukaan tuomalla jotakin yhteiseen pöytään. Asiasta kannattaa tiedustella oman alueensa pyhäköstä tai siitä pyhäköstä, jossa aikoo osallistua pääsiäisyön jumalanpalvelukseen.

 

Pääsiäisyön televisiointi Uspenskin katedraalista

Jumalanpalvelusta voi tänä vuonna seurata myös televisiosta, TV 1 kanavalta sekä  Yle Radio 1 kanavalta.  Lähetys alkaa lauantaina 30.3. kello 23.55. Ohjelma on tulossa kuunneltavaksi Yle Areenaan pääisäissunnuntaina 31.3. kello 2.30.

Jumalanpalveluksen toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä seurakuntamme papiston kanssa. Pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnan lukee Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Musiikista vastaa kanttori dir.cant. Varvara Merras-Häyrynen ja katedraalikuoro. Lue lisää pääsiäisyön jumalanpalveluksen musiikista: Uspenskin pääsiäisyöpalvelus on sekä suomalaisen että slaavilaisen kirkkomusiikin juhlaa

Pääsiäisyön televisioinnista vastaa tänäkin vuonna Digital Palola, joka huolehtii myös Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksien suoratoistosta seurakunnan YouTube-kanavalle.

 

Kristuksen ylösnousemusjuhla, pääsiäisyön jumalanpalvelus (YLE) 30.3. kello 23.55
Televisiointi ja radiointi:
Yle TV 1  ja  Areena. 

Jumalanpalveluksien aikataulut