Vihdin-Nummelan rukoushuoneen uusi lasi-ikoni kuvaa Herran äidinäiti Annaa sylissään Jumalansynnyttäjä Neitsyt Maria. Kuvat: Kimmo Taljavaara

17.8.2022

Vihdin-Nummelan Jumalansynnyttäjän syntymän rukoushuoneen kahteen ikkunaan on asennettu ensimmäiset lasi-ikonit lauantaina 13. elokuuta.

Rukoushuoneen kahdessa uudessa ikkunoihin asennetussa ikonissa on kuvattuna Jeesuksen Kristuksen isovanhemmat eli Jumalansynnyttäjä Neitsyt Marian vanhemmat, pyhät Joakim ja Anna.

Rukoushuoneelle on jo tilattu kaksi seuraavaa lasi-ikonia, jotka tulevat kuvaamaan pyhää Maria Egyptiläistä ja pyhää suurmarttyyri Katariinaa. Ikonit valmistunevat syys-lokakuun aikana. Kaikkiaan rukoushuoneen ikkunoihin tulee kahdeksan lasi-ikonia.

Ikonit on suunnitellut tallinnalainen taiteilija Doloress Hoffmann.

Lasi-ikonit on hankittu lahjoituksista saaduilla varoilla. Suurin osa lahjoittajista on yksityishenkilöitä. Pyhän Joakimin lasi-ikoniin on haettu ja saatu lahjoitus myös Helsingin Metropoliittakunnan säätiöltä.

Uudet ikonit saapuivat sopivasti pyhäkön temppelijuhlaksi. Rukoushuoneen temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän juhlana 8. syyskuuta. Temppelijuhlan ohjelma alkaa ortodoksisen vuorokausirytmin mukaisesti edellisenä iltana 7.9. kello 18 juhlavigilialla ja jatkuu torstaina 8.9. kello 9:30 juhlaliturgialla, johon osallistuvat myös paikalliset koululaiset. Liturgian jälkeen on yhteinen juhlaruokailu.

Alueella toimii vahva paikallisyhteistö Vihdin-Nummelan Ortodoksit ry, joka on myös vastannut talkoiden järjestämisestä ja myös rakennuttanut rukoushuoneen.

Pyhäkön esittelyvideo

Vihdin-Nummelan rukoushuoneen sivut

Korjaus: Uutisessa aiemmin luki virheellisesti, että lasi-ikoneita tulee pyhäkköön kaikkiaan neljä. Lasi-ikoneita tulee kuitenkin kahdeksan, joista kaksi on nyt valmistunut ja kaksi työn alla. 

Kategoriat Uutiset