Kanttori-kuoronjohtaja Varvara Merras-Häyrynen vastaanotti kanttorien kultaisen ansiomerkin Uspenskin katedraalin temppelijuhlan liturgiassa. Kuva: Vlada Wahlstén

15.8.2023

Kirkkomme historian ensimmäinen kanttorien ansiomerkki myönnettiin Helsingin ortodoksisen seurakunnan Uspenskin katedraalin kanttori-kuoronjohtaja Varvara Merras-Häyryselle. Arkkipiispa Leo myönsi kultaisen kanttorien ansiomerkin Merras-Häyryselle kiitoksena pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstä ortodoksisen kirkkomusiikin ja Kirkkomme hyväksi.

”Uspenskin katedraali on kuin käyntikortti Kirkkoomme. Haluan kiittää ja onnitella sinua työstäsi ja asenteestasi omassa koulutuksessasi ahkeralla työnteolla ja osallistumalla kanttorien opetukseen ja kuoron toimintaan myös Joensuussa. Olet johtanut Katedraalikuoroa ansiokkaasti julistaen näin Kristuksen ilosanomaa niin seurakuntalaisillemme kuin koko maailmalle”, kiitti arkkipiispa Leo puheessaan Varvara Merras-Häyryselle.

”Saan nostaa sinut ensimmäisenä Kirkkomme kanttoreista  ja toivottaa samalla siunausta elämääsi ja työn iloa.”

Liturgiassa pappeutensa 35-vuotispäivää viettänyt seurakuntamme kirkkoherra Markku Salminen iloitsi ansiomerkistä:

”Olemme saaneet tänään todistaa historiallista hetkeä. Varvara on saanut ensimmäisenä tämän ansiomerkin, ja ansiosta.”

Arkkipiispa Leon tekemä päätös ansiomerkin myöntämisestä on tehty tämän vuoden helluntaina.

Kanttorin työn ohella Varvara Merras-Häyrynen on opettanut kirkkomusiikkia Itä-Suomen yliopistossa. Lisäksi Merras-Häyrynen toimii Ortodoksisten Kanttorien liiton puheenjohtajana.

Helsingin metropoliitta Ambrosius on myöntänyt Varvara Merras-Häyryselle vuonna 2017 director cantus -arvonimen. 

 

Ansiomerkin luovutustilaisuuden voi katsoa liturgian verkkolähetyksen taltioinnin loppupuolelta:

Jumalanpalveluksen suoratoistosta vastaa Digital Palola.

 

Jumalanpalveluksen yhteydessä muistettiin kukin myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmista. Rovasti Markku Salmisen papiksi vihkimisestä tuli 15.8. kuluneeksi 35 vuotta.

 

Kanttorit saivat oman ansiomerkin tänä keväänä

Piispainkokous päätti kanttorien ansiomerkin käyttöön ottamisesta 30.3.2023. Ansiomerkki tulee Director Cantus ja Director Musices -arvonimien rinnalle huomionosoitukseksi kanttoreille, jotka ovat omalla esimerkillään ja aktiivisuudellaan tehneet ansiokasta työtä Kristuksen kirkon hyväksi. Director Cantus ja Director Musices -arvonimien tavoin hiippakunnan piispa myöntää kanttorien ansiomerkin hiippakuntansa kanttorille.

Kanttorien ansiomerkki voidaan myöntää kultaisena tai hopeisena. Ansiomerkin on suunnitellut ikonimaalari Alexander Wikstöm.

Piispainkokous on laatinut linjaukset ansiomerkin myöntämisperusteista. Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla kerrotaan, että kanttorien ansiomerkki myönnetään erityisistä ansoista kirkkomusiikin hyväksi. Myöntämisperusteita voivat olla esimerkiksi musikaaliset ansiot, toimintaedellytysten luominen ja tukeminen, seurakuntayhteisön vahvistaminen tai muu aktiivinen työ kirkkomusiikin ja Kristuksen kirkon hyväksi. Kanttorin ansioissa painotetaan aloitteellisuutta ja pitkäjänteisyyttä seurakunnan musiikkityössä ja sen kehittämisessä yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Monia armorikkaita vuosia kanttori director cantus Varvaralle!

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlstén

Korjattu 15.8.: Director Cantus arvonimen on myöntänyt silloinen Helsingin metropoliitta Ambrosius, eikä arkkipiispa Leo, kuten tekstissä aiemmin luki. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset