1.10.2017

Metropoliitta Ambrosius myönsi director cantus -arvonimen kanttori Varvara Merras-Häyryselle Uspenskin Katedraalikuoron 150-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä 1. lokakuuta.

Arvonimi on tunnustus Merras-Häyrysen ansiokkaasta työstä kirkkomusiikin saralla.

Varvara Merras-Häyrynen on koulutukseltaan ortodoksinen kirkkomuusikko, kuoronjohtaja, oopperalaulaja ja musiikkipedagogi. Hän on opiskellut Joensuun yliopistossa, Metropolia-ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa Helsingissä sekä Göteborgin musiikkiakatemian oopperakoulutuksessa. Hänen äänialansa on sopraano.

Merras-Häyrysen kanttorin ura alkoi 15-vuotiaana Lahden ortodoksisen seurakunnan alueella. Yli kaksikymmenvuotisen kanttorin uransa aikana hän on toiminut myös kirkkomusiikin yliopisto-opettajana.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa Merras-Häyrynen on toiminut eri kanttorin tehtävissä vuodesta 1999 alkaen. Uspenskin katedraalin kanttorin tehtävässä hän aloitti vuonna 2013. Kanttorin työn ohella hän konsertoi säännöllisesti sekä kuoronjohtajana että sopraanolaulajana.

Varvara Merras-Häyrynen on saanut kiitosta työstään vuosien saatossa.

– Valtavan suuri huomionosoitus ja myöskin kiitoksenosoitus. Ja totta kai koen, että olen ollut oikealla tiellä tätä työtä tehdessäni, Merras-Häyrynen kuvaa hämmentyneitä ensitunnelmiaan director cantus -arvonimen kantajana.

Director cantus (laulun johtaja) on kanttorille myönnettävä arvonimi. Arvonimen myöntää hiippakunnan piispa. Suomen ortodoksisen kirkon kanttorikunnassa on kymmenen director cantus -arvonimeä kantavaa kirkkomuusikkoa.

 Teksti ja kuva: Miro Järnefelt

Kategoriat Uutiset