Pyhä profeetta Jesaja. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

9.5.2023

Ortodoksinen kirkko muistaa 9. toukokuuta profeetta Jesajaa, jota kutsutaan myös Vanhan testamentin evankelistaksi. Jesajan nimi tarkoittaa ”Jumala pelastaa”. Jumala ilmensi Jesajalle ennalta salaisen pelastussuunnitelmansa. Jesajan kirjaa onkin kutsuttu ”Kristuksen kirjaksi” ja hänen kirjoituksiin on viitattu kaikkein eniten Uudessa testamentissa heti Psalmienkirjan jälkeen.

700 vuotta ennen Kristuksen syntymää profeetta Jesaja kirjoitti: ”Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.” (Jes. 7:14). 

Kristus itse luki  Nasaretin synagogassa Jesajan kirjasta Messiaasta puhuvan kohdan (Jes. 61:1–2): ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta, päivää, jona Jumalamme antaa palkan. Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia.” 

Jesaja näki ennalta myös Kristuksen suorittamat parantamisihmeet. ”Silloin aukenevat sokeiden silmät ja kuurojen korvat avautuvat, rampa hyppii silloin kuin kauris, mykän kieli laulaa riemuaan.” (Jes. 35:5–6) Ja että Kristuksessa avautuu pelastus kaikille kansoille: ”Kääntykää minun puoleeni, maan kaikki ääret, antakaa pelastaa itsenne, sillä minä olen Jumala, eikä muuta Jumalaa ole.” (Jes. 45:22). 

Herra antoi Jesajan nähdä itsensä istumassa valtaistuimella. Jesaja kirjoitti, kuinka kuusisiipiset serafit Jumalan yläpuolella huusivat toisilleen: ”Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot!” Kun Jesaja ei pitänyt itseään tämän näyn arvoisena, yksi serafeista kosketti hänen huuliaan hehkuvalla hiilellä ja sanoi: ”Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.” Herra kysyi: ”Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi?” Jesaja vastasi: ”Tässä olen, lähetä minut!” (Jes. 6:1–8) Profeetta Jesaja onkin ennalta todistanut ja kirjoittanut kolmiyhteisestä Jumalasta ja palavan hiilen katsotaan ilmentävän ennalta Kristuksen sovitustyötä. 

Jesajan sanat kutsuvat ihmisiä kaikkialla maailmassa: ”Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa. – – Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.” (1:16–18)

Profeetta Jesajan muistopäivä osuu lähes poikkeuksetta pääsiäiskauteen, ja mikä olisikaan sopivampi aika muistaa ja todistaa siitä, kuinka Jumalan antamat profetiat ovat toteutuneet: ”Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi!”

Lue lisää profeetta Jesajasta ja päivän pyhistä Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla Synkasarionista

Myös seurakuntamme sivuilla voi lukea päivän pyhistä sekä päivän raamatuntekstit:

Päivän sana

Päivän pyhät

 

Teksti: Vlada Wahlstén, Lähde: Synaksarion