Kuva: Dimitri Tolonen

1.3.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuusto kokoontuu 2. maaliskuuta kello 19  toiseen ylimääräiseen kokoukseen Helsingissä seurakuntasalilla (Unioninkatu 39 A, sisäpiha).

Kokouksen asialistalla on muun muassa kahden papin, monikulttuurisen työn papin sekä itäisen toiminta-alueen eli Järvenpään ja Porvoon alueiden papin, vaalit.

Valtuusto valitsee monikulttuurisen työn papin kolmesta ehdokkaasta. Arkkipiispa Leo on asettanut toimeen ehdolle ensimmäiselle vaalisijalle rovasti Aleksej Sjöbergin, toiselle vaalisijalle diakoni Federico Matan ja kolmannelle vaalisijalle Peter Schielin. Neuvoston 19.1. päätöksen mukaisesti ehdokkaat ovat toimittaneet koepalveluksissa. Uspenskin katedraalissa toimitetut jumalanpalvelukset myös lähetettiin suoratoistona ja ne voi katsoa tästä.

Itäisen toiminta-alueen papin toimeen on ehdolla yksi hakija, Andrei Verikov.

Papin vaali tapahtuu suljetulla lippuäänestyksellä. Äänten mennessä tasan, valitaan ylemmällä vaalisijalla oleva ehdokas. Päätös lähetetään hiippakunnan piispalle kanonista vahvistusta varten. Kun toimeen on ehdolla yksi, papin vaali tapahtuu joko yksimielisesti tai suljetulla lippuäänestyksellä.

Valtuuston kokouksen esityslistalla on kahden papin vaalin lisäksi aloite Kaunisniemen leirikeskuksen muuttamisesta voittoa tuottavaksi osakeyhtiöksi. Seurakunnanneuvosto esittää aloitteen hylkäämistä.

Kokouksessa käsitellään myös Mannerheimintie 8 kiinteistön hissiremontin lisäbudjettia.

Kokouksen esityslista on julkaistu seurakunnan internetsivuilla

Valtuuston kokoukset ovat kaikille avoimia ja niitä voi seurata paikan päällä seurakuntasalilla.


Vaaleilla valittu seurakunnanvaltuusto käyttää seurakunnassa ylintä päätösvaltaa ja päättää seurakunnan budjetista. Valtuuston toimikausi on nelivuotinen. Nykyisen valtuuston toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa.