Kristuksen ylösnousemuksen ikoni Uspenskin katedraalissa vainajien muistopöydällä. Kuva: Vlada Wahlstén

8.4.2024

Tuomaan tiistaita, jota kutsutaan myös vainajien pääsiäiseksi ja radonitsaksi, on yksi kirkkovuoden tärkeimmistä vainajienmuistelupäivä.

Vainajien pääsiäisenä kirkossa keskitytään ylösnousemuksen ilosanoman viemiseen edesmenneille ihmisille. Kristus on kuolemallaan voittanut kuoleman ja antanut elämän haudassa oleville, kuten pääsiäistroparissa lauletaan. Näin Kristus on muuttanut haudan päätepisteestä portiksi iankaikkiseen elämään.  

Tänä vuonna vietämme Tuomaan tiistaita 9. huhtikuuta. Tänä päivänä ja sen aattona keskitytään edesmenneiden muistamiseen ja kirkoissa sekä haudoilla toimitetaan muistojumalanpalveluksia ja luetaan litanioita.

 

Jumalanpalveluksia eri puolilla seurakuntaa – ja erityisesti hautausmailla Helsingissä ja Hämeenlinnassa

Tuomaan tiistaina ja sen aattona toimitetaan vainajienmuistojumalanpalveluksia eri puolilla seurakuntaa. Seurakuntalaiset ovat tervetulleita muistamaan edesmenneitä läheisiään seurakuntamme hautausmaan kirkkoon Helsingissä sekä Hämeenlinnaan.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa hautausmaan pyhän Elian kirkossa toimitetaan maanantaina 8.4. kello 17 parastaasi-palvelus ja Tuomaan tiistaina 9.4. kello 9 alkaen vainajien pääsiäisen liturgia.  Liturgian jälkeen seurakuntamme pappeja päivystää haustausmaalla kello 12-20. Pappi toimittaa  Tuomaan tiistain litanioita – eli radonitsa-palveluksia – haudoilla omaisten pyynnöstä.

Huomioithan, että Helsingin Kotikirkon maanantain ja tiistain illan ehtoopalveluksia ei toimiteta. Kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita yhteisiin Tuomaan tiistain jumanpalveluksiin hautausmaan Pyhän profeetta Elian kirkossa Helsingissä.

Hämeenlinnassa Tuomaan tiistain panihidat toimitetaan Vuorentaan hautausmaalla matkamiehen ristillä 9.4. kello 12 sekä Ahveniston hautausmaalla isä Danin haudalla 9.4. noin kello 12.30. 

Tervetuloa mukaan muistelemaan tuonilmaisiin siirtyneitä omaisia ja ystäviä! 
”Kristus nousi kuolleista, 
kuolemalla kuoleman voitti 
ja haudoissa oleville elämän antoi!”
(Pääsiäisen tropari)

Apostoli Tuomaan sunnuntaista voi lukea pastori Mikko Leistolan vuonna 2019 julkaistussa kirjoituksessa: Epäilevä apostoli johdattaa meidät uskon lähteelle

Helsingin ortodoksisen hautausmaan yhteystiedot

Hämeenlinnassa Ahveniston kirkon ja hautausmaan yhteystiedot
Lisäksi Vuorentaan hautausmaan yhteystiedot: Marssitie 23, Hämeenlinna

Jumalanpalvelukset

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset