Kuva: Pekka Jylänki

15.12.2021

Perinteikäs ja maineikas Kilven Kuoro konsertoi 14.12. Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Kuoro on esiintynyt samassa paikassa usein aiemminkin.

Tämänkertaisen konsertin yhteydessä tapahtui valitettava vahinko, joka on aiheuttanut paikalla olleissa ja tapauksesta kuulleissa ymmärrettävää hämmennystä ja suuttumusta.

Helsingin ortodoksinen seurakunta oli konsertin järjestelyvaiheessa kertonut kuorolle, että edelleen kesken olevan sähköremontin vuoksi kirkon krypta ei ole käytettävissä pukuhuonetilaksi. Kuoro olikin varautunut siihen, että laulajat sijoittavat ulkovaatteensa ja henkilökohtaiset tavaransa kirkkosalin puolelle. Näin oli myös toimittu kuoron saapuessa kirkkoon.

Kuoron yllätykseksi pyhäkön vuorossa ollut vahtimestari oli ohjeistanut kuorolaisia viemään vaatteensa ja reppunsa alttariin, jossa ne olisivat konsertin aikana paremmassa turvassa.

– Emme osanneet kyseenalaistaa tätä ohjetta, vaan ajattelimme että kenties alttariin pääsy liittyi kirkossa meneillään olevaan remonttiin, josta kertoivat myös kirkkosalissa olleet rakennustelineet, kertoo Kilven kuoroyhdistyksen puheenjohtaja Kristiina Hautakangas.

Kuoro on äärimmäisen pahoillaan tapahtuneesta.

– Haluan korostaa, että tässä ei ollut missään tapauksessa kysymys kunnioituksen puutteesta. Olemme esiintyneet Uspenskissa usein aiemminkin ja siksi hämmästyimmekin meille annettua ohjetta. Ehkä yleissivistyksen olisi pitänyt riittää sen kyseenalaistamiseen, mutta näin ei nyt valitettavasti tapahtunut.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen luonnehtii tapausta selväksi työtapaturmaksi.

– Seurakunnan työntekijä on tehnyt tässä vakavan arviointivirheen ja asiasta on keskusteltu sekä työntekijän itsensä että hänen lähiesimiehensä kanssa. Tapaus on käyty läpi myös oman esimieheni eli Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon kanssa. Katson, että vastuu tapahtuneesta on ensisijaisesti seurakunnalla. Tulemme varmasti tarkentamaan konserttitoimintaan liittyvää ohjeistusta, jotta voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan missään seurakuntamme pyhäkössä.

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset