Porvoon ortodoksisen kirkon kupolit. Kuvituskuva: Dimitri Tolonen.

10.5.2022

9.5. Uusimaa-lehden uutisessa ”Venäjä-mielisten autokulkue starttasi Porvoosta” kerrottiin, että Venäjä-mielisten mielenilmauksen autokulkue kokoontui sunnuntaina 8.5. ennen lähtöä Porvoon ortodoksisen kirkon takana olevalla parkkipaikalla. Toisin kuin uutisen silminnäkijät kertovat, autoletka ei lähtenyt ortodoksisen kirkon pihasta, vaan kokoontuminen oli järjestetty pyhäkön takana olevalla Näsin hautausmaan parkkipaikalla, joka ei ole ortodoksisen kirkon aluetta.

Porvoon ortodoksisella kirkolla ei ole mitään tekemistä Venäjä-mielisen kulkueen kanssa, vaan päinvastoin Suomen ortodoksiseen kirkkoon ja Konstantinopolin patriarkaattiin kuuluvassa ortodoksipyhäkössä tuomitaan yksimielisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan kuuluva Porvoon ortodoksinen kirkko ei ollut lainkaan tietoinen Venäjä-mielisen autokulkueen suunnitelmasta lähteä ortodoksisen kirkon lähettyviltä, sillä kuten uutisessakin todetaan, autokulkue muutti suunnitelmiaan ja reittiään aivan viime hetkellä ja piti suunnitelmansa myös ennalta salassa.

– Seurakuntamme tai pyhäkkömme ei ollut tietoinen tällaisesta kokoontumisesta, emmekä muutoinkaan ole tässä millään tavalla mukana, vaikka kirkkomme uutisessa mainitaankin, korostaa Porvoon kirkon pappi Kimmo Kallinen.

Porvoon ortodoksisessa kirkossa toimitettiin autokulkueen kokoontumisen aikana liturgiaa. Autokulkueen jäsenet pyrkivät käyttämään jumalanpalveluksen aikana kirkon sanitettitiloja, mihin kirkon vahtimestari Niko Laakso puuttui välittömästi.

– On ikävää, että autokulkue valitsi lähtöpaikakseen kirkkojen lähettyvillä olevan parkkipaikan, toteaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen, jonka johtamaan seurakuntaan myös Porvoon alue kuuluu.

– Suomen ortodoksinen kirkko ja arkkipiispa Leo ovat hyvin voimakkain sanoin tuominneet Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Arkkipiispa Leo on julkisuudessa kritisoinut väkevästi ja useaan otteeseen Moskovan patriarkka Kirilliä siitä, että tämä on tukenut Venäjän presidentti Putinia. Juuri samaan aikaan, kun Venäjällä vietettiin voitonpäivää, arkkipiispa Leo sanoi ekumeenisessa rukoustapahtumassa, ettei Venäjän sotarikoksia voi peitellä Jumalan katseelta maan mullalla tai jätesäkeillä, vaan Jumala tuntee jokaisen Ukrainan sodan marttyyrin nimet. Helsingin ortodoksinen seurakunta on yksiselitteisesti arkkipiispa Leon kannanottojen takana. Arkkipiispa Leolla on myös hyvin vahva kirkkokansan tuki ja todella monet ovat ilmaisseet kiitollisuutensa siitä, että meidän piispa on ottanut näin äänekkäästi kantaa, korostaa kirkkoherra Markku Salminen.

Porvoon ortodoksisella kirkolla ei ole edes historiallisesti yhteyttä Venäjän vallan aikaan. Kristuksen kirkastumisen kirkko vihittiin käyttöön 5. elokuuta 1989.

Porvoon ortodoksisessa kirkossa, kuten kaikissa Suomen ortodoksisen kirkon pyhäköissä, rukoillaan jokaisessa jumalanpalveluksessa rauhaa Ukrainaan ja muistetaan Ukrainan sodassa kärsiviä.

Porvoon ortodoksisen kirkon sivut.

Kategoriat Uutiset