Unioninkatu 39 -kiinteistön myynti on jakanut mielipiteet niin edellisten valtuutettujen kuin seurakuntalaistenkin keskuudessa. Uuden valtuuston ensimmäinen kokous on 23. tammikuuta 2020.

21.11.2019

Helsingin ortodoksisen seurakunnan edellinen seurakunnanvaltuusto kokoontui viimeistä kertaa torstaina 7. marraskuuta. Tuolloin kokouksessa käsiteltiin muun muassa Unioninkatu 39 -kiinteistön mahdollista myyntiä. Pitkän pohdinnan jälkeen asia jätettiin kuitenkin pöydälle. Nyt Unioninkatu 39 -kiinteistön myynti palautuu taas käsittelyyn jääviyskysymyksiin liittyvän muotovirheen vuoksi. Uusi valtuusto valittiin 11. marraskuuta.

Unioninkatu 39 -kiinteistön myynti on jakanut mielipiteet niin edellisten valtuutettujen kuin seurakuntalaistenkin keskuudessa. Osa on ehdottomasti myyntiä vastaan, mutta ongelmaksi on muodostunut kiinteistöjen ylläpitoon – kuin myös seurakunnan eri toimintojen turvaamiseen – tarvittava rahoitus. Tällä hetkellä kiistellyssä kiinteistössä asuu muun muassa seurakunnan työntekijöitä. Lisäksi seurakuntasali on Unioninkadun kiinteistössä.

Paitsi, että kiinteistöjen ja pyhäkköjen ylläpito maksaa, niiden tuotoista maksetaan muun muassa keskusrahastomaksua.

Solidaarisuus muita kohtaan tärkeää

Näillä näkymin suunnittelukauden aikana on näköpiirissä 8,8 miljoonan euron korjausrakentamisen ja rakennuskantaan kohdistuvien investointien tarve.  Yhtenä vaihtoehtona rahoituksen järjestämiseksi on esitetty Unioninkatu 39 –kiinteistön myyntiä.

”Seurakunta maksaa keskusrahastomaksua vuokrien nettotuotosta, eikä siihen vaikuta kuin vuokratulojen väheneminen tai kasvaminen. Maksamamme keskusrahastomaksu palautuu pääsosin avustuksina seurakuntiin, eli se on tärkeä osa kirkon sisäistä solidaarisuutta”, kirkkoherra Markku Salminen sanoo.

Unioninkadun kiinteistön remonttien on arvioitu vaativan noin kymmenen miljoonaa euroa peruskorjauksen tekemiseksi. Mikäli remontit rahoitettaisiin lainarahalla, on lainanhoitokustannusten arvioitu nousevan noin 400 000 euroon vuodessa.

Toistaiseksi ei ole esitetty rahoitussuunnitelmaa Unioninkadun mahdollisen korjausvelan maksamiseksi. Ehdotuksia ei tullut myöskään käytettävissä olevien varojen suuntaamisesta, mikäli seurakunta ryhtyy korjaamaan Unioninkadun kiinteistöä.

Uspenskiin pääsymaksu turisteille?

Kirkollisverot muodostavat Helsingin nykyisen seurakunnan tuotoista suurimman osan, eli noin 5,8 miljoonaa euroa.

Viimeisessä edellisen valtuuston kokouksessa hyväksytyn toiminnan ja talouden suunnitelman mukaan vuoden 2020 veroprosentiksi vahvistui nykyinen 1,8 prosenttia. Lisäksi seurakunta saa vuokratuottoja omistamistaan Mannerheimintie 8 ja Unioninkatu 39 –kiinteistöistä. Seurakunta omistaa myös Liisankatu 29 –kiinteistön, jonne on viime aikoina siirretty seurakunnan toimintoja kiinteistöstrategian mukaisesti. Edellä mainittujen kiinteistöjen on arvioitu tuottavan ensi vuonna lähes kolme miljoonaa euroa.

Yhtenä rahoitusvaihtoehtona on pohdittu myös pääsymaksun asettamista Uspenskin katedraaliin. Tätä maksua on kaavailtu turisteille, ei seurakuntalaisille. Uspenskin katedraalissa on parhaillaan meneillään ikonostaasin kunnostus, joka valmistuu näillä näkymin 2024. Käytännössä pääsymaksutulot kuluisivat Uspenskin katedraalin korjaustarpeisiin.

Omat taloudelliset haasteensa tuo kirkosta eroaminen. Ilmiön torjumiseksi on syytä kiinnittää huomiota kirkon jäsenistä huolehtimiseen. Kirkon jumalanpalveluselämän ja kirkon näkyminen seurakuntalaisten arjessa korostuvat entisestään – samoin kuin ortodoksisen kirkon rooli yhteiskunnallisena keskustelijana.

Kategoriat Uutiset