27.2.2023

Ett ord -kamarimusiikkiteos johdattaa kilvoituksen ja katumuksen sekä armon sanoman äärelle. Ortodoksisäveltäjä Jouni Rantasen ensimmäisen pidemmän sävellyksen esitykset ajoittuvat sopivasti suureen paastoon.

Ett Ord on kamarimusiikkiteos kahdelle laulajalle, sellolle, viululle, huilulle ja pianolle. Se on kuvaus sanan aiheuttamasta ahdistuksesta – tilanteesta, jollaisia nykymaailmasta ei ole vaikea löytää. Se pyrkii kuitenkin musiikillisesti ja sanallisesti osoittamaan, että tie vapauteen ja rauhaan on olemassa.

Sävellyksen on tehnyt Jouni Rantanen 2021. Meri Vesanto on kirjoittanut tekstin säveltäjän aiheen pohjalta. Teos on ruotsinkielinen, koska sävellyksen sisäinen kielioppi vaati lyhyitä, iskeviä sanoja. Tämä on leimaa antavaa erityisesti teoksen prologissa. Ruotsi ei ole kummankaan tekijän äidinkieli. Kieltä on käytetty ilman sen synnynnäistä tajua tai tunnesiteitä. Voitaneen sanoa, että suomenkieliselle kielivalinta kuvaa kommunikaation vaikeutta.

Musiikillisesti teos nivoutuu hyvin osaksi aikamme taidemusiikin kirjoa. Säveltäjä Ilkka von Boehm luonnehtii teosta seuraavasti:

– Sanojen ja sanomisen problematiikka on sosiaalisen median aikakaudella mitä ajankohtaisin. Sanojen mahti on nykyään suunnaton. Niiden avulla noustaan valtaan ja hallitaan mieliä. Jouni Rantasen sävellys Meri Vesannon kirjoittamaan ruotsinkieliseen tekstiin käsittelee kysymystä taiteen keinoin ja kutsuu ihmisiä pohtimaan sanojen kykyä haavoittaa ja rikkoa, mutta myös lujittaa ja voimistaa.

Teoksen esittävät Olga Harrison (sopraano), Juuso Koski (tenori), Anu Luukela (sello), Anna Vesimäki (viulu), Soili Rantanen(huilu), Iiro Pulkkinen (piano).

Jouni Rantanen (s. 1959 Helsinki) on saanut ammatillisen peruskoulutuksen sähköalalle. Rantanen työskentelee nykyisin vuonna 2018 perustamassaan yrityksessä sähkösuunnittelijana. Hän on opiskellut musiikin teoriaa ja säveltämistä ammattisäveltäjien ohjauksessa. Ortodoksinen kirkkolaulu on Rantaselle tuttua, ja hänellä on myös kuorokokemusta rivilaulajana. Suunnitelmissa on säveltää suomalaisten, vähemmän tunnettujen runoilijoiden tekstejä lauluiksi. Rantasen säveltämä kamarimusiikkiteos Ett Ord on hänen ensimmäinen laaja sävelteoksensa, jonka kantaesitys kuullaan Kannelmäen kirkossa 4.maaliskuuta 2023.

Meri Vesanto (s. 1970 Kokemäki) on koulutukseltaan venäjän kielen kääntäjä, mutta hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa Helsingissä ja julkaissut kaksi teosta: runokokoelman Hartaita Lauluja 2007 ja romaanin Tää 2010. Vesanto asuu Helsingissä ja työskentelee järjestelmäasiantuntijana, mutta on harrastanut musiikkia ja kirjoittamista jo lapsesta lähtien ja esiintyy mielellään erilaisissa kokoonpanoissa laulajana, tanssijana tai soittajana.

Lisätietoja:
Kantaesitys Kannelmäen kirkossa La 4.3. kello 16
Toinen esitys Huopalahden kirkossa Su 26.3. kello 15
Esityskieli ruotsi.
Sanoitus: Meri Vesanto
Teoksen esittävät:
Olga Harrison (sopraano)
Juuso Koski (tenori)
Anu Luukela (sello)
Anna Vesimäki (viulu)
Soili Rantanen (huilu)
Iiro Pulkkinen (piano)

Konsertissa esitetään myös aikamme tunnetuimman virolaisen ortodoksisäveltäjä Arvo Pärtin Fratres sellolle ja pianolle.
Vapaa pääsy.
Ohjelma 10 €
Lisätietoa: ettord.com

Kuvat: Joel Eklöv
Teksti julkaistu alunperin Aamun Koitossa.