27.4.2020

Uusi akatistos toimitetaan Uspenskin katedraalissa 28.4.  ja palvelus lähetetään kello 17 seurakunnan YouTube -kanavalla.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on 12.4. siunannut akatistoshymnin Kaikkivaltiaalle koettelemuksen aikana koekäyttöön Helsingin hiippakuntaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun akatistos veisataan pyhäkössä.

Koronaviruspandemia ja nyt runsaan kuukauden ajan kestäneet poikkeusolovat ovat innoittaneet yhden paikalliskirkkomme hymnografeista sepittämään uuden akatistoshymnin.

Säveltäjän nimeä ei julkisteta, ettei teos henkilöityisi kehenkään. Helsingin hiippakunnasta korostetaan, että hymnografi on tehnyt työnsä  Jumalan kunniaksi.

Akatistos nostaa esille pandemian synnyttämän inhimillisen hädän sekä turvattomuuden kokemukset. Nämä monien meistä jakamat kokemukset puetaan akatistoksessa rukouksen muotoon. Rukous johdattaa meitä luottamaan Jumalaan ja tuo eteemme kertomuksia ja tilanteita Raamatusta, joissa Herra on pelastanut kansansa ja lunastanut lupauksensa.

”Tänä päivänä me rakennamme Nooan kanssa hengellisen arkin ja kohotamme kätemme Sinun puoleesi, Herra: Armahda meitä ihmispoloisia, sillä Sinä annoit lupauksen Nooalle kyyhkysen lehvässä ja taivaan kaaressa, ettei ahdistuksen tulva meitä täysin hukuttaisi! Sinuun turvaten me veisaamme: Iloitkaa, sillä Herra on pelastuksen vuori; iloitkaa, sillä Hän on laupeuden luja linnake.”  (ote 3. Iikossin tekstistä)

Akatistoksen rukouksessa muistetaan erityisesti niitä, ketkä taistelevat nyt eturintamassa epidemiaa vastaan, ja rukoillaan meille kaikille viisautta toimia oikein pandemian aikana:

”Vahvista niitä, jotka koettelemuksissa kutsumuksensa mukaan palvelevat ahdistettuja, kärsiviä ja kuolevia. Auta meitä tekemään oma osamme sen kutsumuksen mukaan, jonka olet meille antanut. ”

Akatistoksen lähetyksestä jää tallenne seurakunnan YouTube-kanavalle, ja voit katsoa sen suoraan yllä olevasta kuvakkeesta tai kanavaltamme.

Uspenskin katedraalin kanttori Varvara Merras-Häyrynen on iloinen, että uusi akatistos päästään toimittamaan hiippakuntamme ja kirkkomme pääkatedraalissa.

– Sain tekstin laulettavuuden tarkistamiseksi. Se on todella hieno ja toimiva, ja pyysin heti lupaa toimittaa se, Merras-Häyrynen kertoo.

Akatistoksen veisaa Uspenskin katedraalikuorosta muodostettu kvartetti Varvara Merras-Häyrysen johdolla sekä ylidiakoni Juha Lampinen. Palveluksen toimittaa Petri Korhonen.

Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla voi lukea tarkemmin akatistoksesta:

”Akatistos on muodoltaan tarkkaan määritelty ortodoksinen kirkkorunoelma, joka koostuu vuorottelevista kontakeista ja iikosseista. Eri pyhille omistettuja akatistoshymnejä on sepitetty kirkon historian aikana runsaasti. Niiden kaikkien esikuva on Konstantinopolissa 500-luvulla sepitetty akatistos Jumalansynnyttäjälle.

Suomessa uusia akatistostekstejä on otettu käyttöön viimeksi viime vuonna, kun pyhittäjä Johannes Valamolainen ja tunnustaja ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalainen liitettiin pyhien joukkoon. Molemmille sepitettiin oma akatistos, joka veisattiin ensi kertaa pyhien joukkoon liittämisen yhteydessä toimitettujen jumalanpalvelusten päätteeksi.”

 

Korjaus 27.4.: Uutisessa luki aiemmin virheellisesti, että palveluksessa laulaa Uspenie-kvartetti. Todellisuudessa palveluksessa laulaa Uspenskin katedraalikuorosta muodostettu kvartetti.

Kategoriat Uutiset