Kuva: Andreas Salminen

12.8.2020

Uspenskin katedraalin praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetään 15.8. Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlapäivänä.

Seurakuntamme ja samalla koko Suomen ortodoksisen kirkon pääpyhäkön praasniekka on perinteisesti vuosittainen suuri juhla, jonne saavutaan kaukaakin.

Tänä vuonna koronaviruspandemiasta johtuen temppelijuhlaa vietetään kuitenkin poikkeusjärjestelyin. Perjantaina, juhlan aattona, vigiliaan voi osallistua kirkon sisällä, ja jumalanpalvelus myös lähetetään suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalla. Lauantaina varsinainen juhlapäivän liturgia ja vedenpyhitys toimitetaan Uspenskin katedraalin ulkotasanteella. Praasniekan kunniaksi järjestetään myös Uspenie-kvartetin juhlakonsertti sunnuntaina.

 

Katedraalia esitellään Tervetuloa kirkkoomme – videosarjassa

Uspenskin katedraalista julkaistiin praasniekan kynnyksellä videoesittely.

Seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen esittelee seurakuntamme pääkirkkoa videolla ja kertoo samalla niin Uspenien eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlan sanomasta kuin ihmeitätekevästä Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikonista. Videon voi katsoa Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla.

Esittelyvideon on kuvannut ja editoinut ylidiakoni Andreas Salminen, ja se on osa Tervetuloa kirkkoomme -videosarjaa, jossa esitellään Helsingin hiippakunnan pyhäkköjä näiden praasniekkojen yhteydessä.

Praasniekka eli temppelijuhla tarkoittaa kirkon tai kappelin nimikkojuhlaa. Jokainen ortodoksinen pyhäkkö on pyhitetty jollekin tietylle kirkkovuodessa muistettavalle juhlalle tai pyhälle. Näin myös Uspenskin katedraali on nimensä mukaisesti pyhitetty uspenielle eli kirkkoslaavista suomennettuna Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumiselle. Praasniekka on suuri vuosittainen juhla, johon kuuluu niin vedenpyhitys, ristisaatto kuin erityiset rukoukset ja yleensä myös jumalanpalveluksia seuraava juhla. Koronaviruspandemiasta johtuen seurakunnan pyhäkköjen praasniekkoja on tänä vuonna vietetty poikkeuksellisilla tavoilla joko ulkona tai verkkolähetyksien kautta etänä.

 

Juhlaviikonlopun ohjelma

Perjantaina 14.8. kello 17 juhlavigilia kirkon sisällä.

Jumalanpalvelukseen ilmoittaudutaan kirkon ovella ja palvelukseen voi osallistua korkeintaan 70 ihmistä. Jumalanpalvelusta voi lisäksi seurata kirkon pihalla ovien eteen sijoitetusta näytöstä sekä suoratoistona seurakuntamme YouTube-kanavalla.

Lauantaina 15.8. kello 9:30 vedenpyhitys ja liturgia kirkon pihapiirissä.

Sunnuntai 16.8. kello 9:55  liturgia. Jumalanpalvelus lähetetään suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalla.

Sunnuntai 16.8. kello 16 Uspenie-kvartetin konsertti ”Ylistä Herraa, minun sieluni”

 

Uspenskin katedraalin sivut. 

 

Kategoriat Uutiset