Kuva: Aleksi Saveljeff

7.9.2021

Kohta viikon kestänyt, syyskuun ensimmäisenä päivänä aloitettu Uspenskin katedraalin sähköremontti on ollut Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistötoimen suunnitelmissa jo useamman vuoden ajan. Marraskuun loppuun asti jatkuva, koronaepidemian takia kertaalleen siirretty, remontti etenee suunnitelmien mukaisesti. Kyseessä on mittava projekti, jonka lopputuloksen on tarkoitus olla toimiva seuraavat 30–50 vuotta.

Uspenskin katedraalin remontin ajaksi katedraalin viikonloppujen suomenkieliset jumalanpalvelukset on siirretty Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon ja arkipäivien suomenkieliset palvelukset Kotikirkkoon. Pyhän Kolminaisuuden kirkossa jatkuvat arkipäivien slaavinkieliset jumalanpalvelukset, mutta Pyhän Kolminaisuuden kirkossa pidetyt viikonloppujen slaavinkieliset jumalanpalvelukset toimitetaan remontin ajan hautausmaan profeetta Elian kirkossa. Lisätietoja täältä.

Kirkossa kävijän kannalta remontissa ei toteudu näkyviä muutoksia, mutta sitäkin enemmän tapahtuu ”pinnan alla”. Sähköremontissa uusitaan katedraalin kaapelit, keskukset ja kytkimet. Suurin osa muutoksista upotetaan rakenteisiin, ainoastaan pistorasiat ja kytkimet jäävät näkyviin.

– Seurakuntalaisille ja kirkkoon tutustuville on tulossa näkyvämpi muutos ensi vuonna, kun katedraalin ulkovalaistusta parannetaan, kertoo Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg.

Sähköremonttia voisi kuvailla Rosenbergin sanoin pakko tehdä -tilanteeksi.

– Uspenskin katedraalin sähköasennukset ovat pääsääntöisesti 1960-luvulta, joten niiden käyttöikä on ylittynyt monella kymmenellä vuodella, toteaa Kaj Rosenberg.


Kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg

Pääurakoitsijana remontissa toimii Liehunen Oy ja sähköurakoitsijana Sähköjeesi Oy. Muita toimijoita ovat Cadvance (valaistussuunnittelu), Rakennusten värisuunnittelu Petapi (väritutkimus), Arkkitehtitoimisto Freese Oy, Maalausvalvonta Laeslehto Oy (pääurakan valvonta), Insinööritoimisto Veikko Vahvaselkä Oy (sähköurakan valvonta) ja Museovirasto (töiden valvonta).

Rosenbergin mukaan Uspenskin katedraali on vaativa remonttikohde.

– Koska Uspenskin katedraali on suojeltu kohde, niin sen rakenteisiin kajotessa tarvitaan Museoviraston lausuntoja. Myös projektin pääsuunnittelijan, arkkitehdin, on täytettävä määrätyt kriteerit.

Uspenskin katedraalia remontoidessa on myös huolehdittava kirkon esineistön suojelemisesta.

Seurakunnan tiedotus kertoo sähköremontin etenemisestä hos.fi-sivulla ja seurakunnan sosiaalisen median kanavilla.

Teksti: Anu Miller
Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset