Uspenskin katedraalin julkisivun valaistus on ollut tällä hetkellä remontista johtuen pois käytöstä. Energiatehokas led-valaistus on tarkoitus ottaa käyttöön jouluun mennessä. Kuva: Vlada Wahlstén

24.11.2022

Uspenskin katedraalin yläpihan ja tukimuurin remontti valmistuu näillä näkymin sovitussa aikataulussa marraskuun loppuun mennessä.

Remontin yhteydessä on uusittu katedraalin tukimuuri ja yläpiha. Tukimuuri tuettiin ankkuroimalla se peruskallioon. Samalla kevennettiin tukimuuria painavia maamassoja. Sadevedenpoistojärjestelmät ja ulkovalaistuksen sähkökaapelit on uusittu.  Jatkossa katedraali valaistaan energiatehokkaasti led-valaisimilla.

Yläpihan kaikki pinnat on tehty uudelleen. Asfaltointi toteutettiin kuluneella viikolla marraskuun loppupuolella. Kryptan kosteusrasitus pienenee jatkossa merkittävästi, sillä vesi ei pääse valumaan kirkkoa ympäröivään maaperään.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg on tyytyväinen työn tuloksiin.

”Urakoitsija on pysynyt aikataulussa ja työt on tehty ammattitaidolla. Työt sujuivat jopa odotettua helpommin eikä työn aikana ilmennyt yllätyksiä.”

Uspenskin katedraalin tukimuurin ja yläpihan remontti aloitettiin 22.8. Uspenskin katedraalin länsipäädystä pohjoissivun kautta itäpäätyyn ulottuvan tukimuurin kunnostusta on suunniteltu jo pitkään. Uspenskin katedraalin muurit ehtivät odottaa korjausta vuosia ennen kuin työt päästiin aloittamaan. Muureja jouduttiin aiemmin tilapäisesti tukemaan. 

Uspenskin katedraalissa on parhaillaan myös käynnissä useita vuosia kestänyt ikonostaasin konservointihanke.

Uspenskin katedraalin pihan asfaltointia maanantaina 21.11.2022. Kuva: Pekka Eronen

 

Uspenskin katedraali on Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja samalla Helsingin hiippakunnan pääkirkko, jossa myös sijaitsee arkkipiispan istuin. Näin katedraali on koko Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraali. Uspenskin katedraalissa toimitetaan säännöllisesti jumalanpalveluksia, joista osa myös lähetetään suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle. Lisäksi katedraali on suosittu konsertointipaikka ja merkittävä matkailukohde ja maamerkki. Uspenskin katedraalin vihkimisestä tulee vuonna 2023 kuluneeksi 155 vuotta. Samalla vietetään Suomen ortodoksisen kirkon 100-vuotisjuhlaa.

Lisätietoa: uspenski.fi 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset