19.8.2017

Uspenskin katedraalin kryptakappelissa juhlittiin Helsingin ortodoksisen seurakunnan omaa pyhää lauantaina 19. elokuuta.

Isä Aleksander Hotovitski toimi Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana vuosina 1914–1917. Stalinin vainoissa surmansa vuonna 1937 saanut seurakunnan edesmennyt paimen julistettiin pyhäksi vuonna 1994.

Pappismarttyyri Aleksanderin muistopäiväksi on nimetty hänen kuolinpäivänsä. Aikaisemmin juhlaa vietettiin Suomessa hänen kanonisointipäivänään, joka on 4. joulukuuta.

Tänä vuonna hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 80 vuotta.

– Hänen elämänhistoriassaan on paljon sellaista, joka sopisi meille esimerkiksi ja esikuvaksi. Eilen ehtoopalveluksessa puhuin hänen toiminnastaan Venäjällä ja siitä rauhallisesta pystypäisyydestä, jossa ei annettu pelolle sijaa vaikka terrorismi ja paine oli murskaavaa. Siinä on huikea esikuva meille kristityille tässäkin ajassa, pastori Mikko Leistola sanoi praasniekkaliturgian yhteydessä pitämässään puheessa.

Isä Aleksanderin Helsingissä viettämä aika jäi lyhyeksi, mutta oli erityinen osoitus sitoutuneisuudesta kirkkoa kohtaan.

– Tuo pieni hetki, jonka hän vietti täällä on erityisen merkityksellinen. Isä Aleksander kohtasi ihmisiä ja teki heihin vaikutuksen. Hän oli ihminen, joka oli löytänyt sellaisen sielunrauhan, josta tuhannet ihmiset hänen ympärillään saivat pelastuksen. Tämä on teille elämänohjeeksi kuinka kohdata ihminen. Elämässä ei ole koskaan merkityksettömiä kohtaamisia, sillä sinäkin päivänä kun itse tunnette olonne uupuneeksi ja vailla uskon liekkiä sydämessä, jollekin ihmisille teidän kohtaamisenne voi olla se merkittävä pelastuksen hetki, joka vaikuttaa hänen koko loppuelämäänsä, pastori Mikko Leistola jatkoi.

Praasniekkaliturgian jälkeen ristisaatto pysähtyi Pohjoisrantaan, jossa toimitettiin vedenpyhitys. Ristisaatto jatkoi edelleen pappilatalon Kotikirkkoon, jossa toimitettiin lopuksi vielä lyhyt rukouspalvelus.

Juhlapäivän päätteeksti kuultiin praasniekkajuhlan yhteydessä Sergei Pogreboffin luento Aleksander Hotovitskin elämänvaiheista ja seurakunnan sadan vuoden takaisesta historiasta.

Lue lisää pyhän pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin elämänvaiheista.

Teksti ja kuvat: Miro Järnefelt

Lähde lyhyelle juhlapäivän kuvamatkalle liturgiasta praasniekkajuhlaan.

Uspenskin katedraalin krypta on pyhitetty pyhän pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin muistolle.
Praasniekkapalvelukset toimitti pastori Mikko Leistola.
Juhlaliturgian kuoroa johti kanttori Varvara Merras-Häyrynen.
Matkalla Kotikirkkoon toimitettiin vedenpyhitys Pohjoisrannassa.
”Pelasta, Herra, Sinun kansasi ja siunaa Sinun perintöäsi. Anna seurakunnallesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi Sinun valtakuntaasi.”
Ristisaatto jatkoi Pohjoisrannasta Liisankadulle kohti pappilataloa.
Kotikirkossa toimitettiin vielä lyhyt rukouspalvelus ennen seurakuntasalin praasniekkajuhlaa.
Sergei Pogreboff luennoi isä Aleksander Hotovitskin elämänvaiheista seurakuntasalilla praasniekkajuhlan yhteydessä.
Kategoriat Kirkkovuosi