Kuva: Laura Karlin

9.6.2020

Uspenskin katedraalissa tehtiin aiemmin toukokuussa alustava henkilömäärien laskenta asettamalla tuoleja riveihin. Tuolloin laskelmien mukaan läntisen Euroopan suurimpaan ortodoksiseen pyhäkköön mahtuisi turvaväleillä ainakin 37 henkilöä.

– Laskimme mukaan vain kirkkosalin pylväiden etuosan. Kyseessä oli alustava laskenta, joka osoitti, että kirkkoon mahtuu helposti ainakin sen verran ihmisiä, ja kirkkoon jää vielä paljon liikkumatilaa,  kertoo katedraalin vastaava pappi Teo Merras.

Alustavat laskemat päätyivät myös julkisuuteen, ja asiasta kerrottiin ainakin Kirkko ja Kaupunki-lehdessä. Seurakunta ja kirkko saivat uutisoinnin jälkeen joitakin yhteydenottoja. Yksi palautteen antajista oli aktiiviseurakuntalainen ja kuorolainen Mika Hänninen.

– Matemaatikko-veljeni innostui laskemaan, kuinka paljon katedraaliin todella mahtuisi ihmisiä. Hänen laskelmien mukaan määrä liikkui sadassa. Olin yhteydessä seurakuntaan, ja minut kutsuttiin mukaan katedraaliin tarkastuslaskentaan, kertoo Hänninen.

Katedraalin kirkkosalin käytössä oleva tila mitattiin ja laskettiin kolmion neliöjuurella. Tapaa kutsutaan kolmiolaskennaksi. Näin tilaan mahtuu kahden metrin turvaväleillä tuplasti suurempi määrä ihmisiä kuin laskemalla vain neliöitä ja suoria rivejä.

Laskennan perusteella Uspenskin katedraaliin mahtuu 70 henkeä reiluilla turvaväleillä ja liikkumatilalla. Määrään ei ole laskettu mukaan jumalanpalveluksen toimittajia, kuoroa tai vahtimestareita, eli 70 henkilöä mahtuu heidän lisäkseen.

– Laskenta on vielä vain teoreettista. Odotamme, minkälaisia linjauksia elokuun ja syksyn osalta tehdään hiippakuntamme koronatiimissä ja miten epidemiatilanne kehittyy, kertoo isä Teo Merras.

Nykyiset Helsingin hiippakunnan koronatiimin linjaamat rajoitukset ovat voimassa heinäkuun loppuun saakka. Niiden mukaan  pyhäköissä toimitetaan jumalanpalvelukset suljetuin ovin, ja seurakuntalaiset voivat osallistua ulkona toimitettaviin jumalanpalveluksiin. Pyhäköissä voidaan toimittaa pyhiä toimituksia, kuten kasteita ja vihkimisiä, ja niihin voi osallistua enintään 50 ihmistä. Rajoitukset koskevat myös pääkatedraalia.

Normaalioloissa Uspenskin katedraaliin mahtuu satoja ihmisiä. Pääsiäisyönä paikalla saattaa olla jopa tuhatkunta ihmistä.

Kuva: Timo Viitanen

Kategoriat Uutiset