Uspenskin katedraali valmistumisvuonna 1868. Kuvassa näkymä Eteläsatamaan ja Katajanokalle. Uspenskin katedraali vihittiin käyttöön 25. lokakuuta 1868. Keisari Aleksanteri II:n toiveesta kirkko pyhitettiin Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen – uspenien – muistolle.

21.3.2018

Katajanokan kalliolla kohoava Uspenskin katedraali on ollut erottamaton osa Helsingin kaupunkikuvaa 150 vuotta. Suomen ortodoksisen kirkon ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko ja jumalanpalveluselämän keskus on samalla yksi pääkaupunkimme merkittävimmistä nähtävyyksistä ja konserttien näyttämöistä.

Pohjoisen ja läntisen Euroopan suurimmassa ortodoksisessa kirkossa vierailee vuosittain arviolta puoli miljoonaa kävijää.

Venäläisen kirkkoarkkitehdin ja akateemikon Aleksei M. Gornostajevin suunnittelema, Jumalanäidin kuolonuneen nukkumiselle pyhitetty, katedraali on sekä kulttuurihistoriallisesti että kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus niin kirkolle, seurakunnalle kuin Helsingille.

Suomen ortodoksisen kirkon päämies arkkipiispa Leo, Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen sekä Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori kertoivat mitä Uspenskin katedraali heille merkitsee:

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo

Suomen ortodoksiselle kirkolle Uspenskin katedraali on ennen kaikkea Helsingin hiippakunnan ja arkkipiispan pääkirkko. Se on kaupungin piispalle kuuluvaa paimenaluetta, jossa piispallisia jumalanpalveluksia pääasiallisesti toimitetaan. Historiallisessa kontekstissa katedraali sanana viittaa nimenomaan piispan korotettuun opetuspaikkaan kirkossa.

Uspenski sijaitsee maamme pääkaupungissa, joka on yksi Euroopan unionin itäisimmistä pääkaupungeista. Elämme maantieteellisesti idän ja lännen välissä ja täällä Suomenlahden rannoilla kristillisyyden itäinen ja läntinen perinne ovat kohdanneet jo vuosisatojen ajan. Uspenski on toiminut kristittyjen kohtauspaikkana täällä jo 150 vuoden ajan ja on omalla tavallaan tuonut itäisen kontribuutionsa Helsingin kaupunkikuvaan. Se rakkaus millä tämä katedraali on aikoinaan rakennettu ja kaikki ne avunpyynnöt ja kiitokset, joita siinä on kannettu, säilyy ikuisessa muistossa. Kirkon rakentajille lausumme – olkaa iäti muistetut.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen

Uspenskin katedraali on osa Helsingin historiallista kaupunkikuvaa. Katedraalimme on kulttuurihistoriallinen nähtävyys ja samalla aktiivisen jumalanpalvelusyhteisön kotikirkko. Uspenskin merkitys seurakunnan ja kirkkokunnan pääkirkkona ulottuu laajalle. Katedraalin ja kaikkien muiden kirkkojen sekä rukoushuoneiden merkitys on tasa-arvoinen: liturgia missä tahansa on kirkon toiminnan ydintä.

Uspenskissa on käytössä ihmeitätekevälle Neitsyt Marian ikonille omistettu veisu: ”Iloitse, Helsinki ja koko Suomen maa…” Katedraalimme juhlassa on kyse juuri tästä. Voimme yhdessä iloiten viettää juhlaa ja tämän päivän yhteisönä muistaa kunnioittaen aiempia sukupolvia. Neitsyt Marian suojeluksessa yhteisö rakentuu pysyvälle perinteelle, josta käsin turvallisesti voimme myös kohdata yhteistyökumppanimme. Kirkkomme on avoin kaikille hiljentymistä varten. Uspenskin katedraali tarjoaa historiaa, kulttuuria ja ennen kaikkea merkityksiä. Vietämme 150-vuotisjuhlaa avoimin mielin: tule, katso ja koe!

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori

Uspenskin katedraali on Helsingin keskeisimpiä ja hienoimpia symboleita. Yhdessä Senaatintorin Tuomiokirkon kanssa se kurottautuu jylhästi yli kaupungin siluetin muistuttaen maamme historiasta ja ikiaikaisesta asemasta idän ja lännen kohtaamispaikkana.

Kultaiset auringossa välkehtivät kupolit toivottavat meriteitse Eteläsatamaan saapuvat laivamatkaajat tervetulleiksi kaupunkiin. Tuhansille helsinkiläiselle katedraali on oma rakas jumalanpalveluselämän keskus. Yhä useammalle matkailijalle se on kiehtova vierailukohde, jossa voi kokea Helsingin historian kerroksellisuutta ja ihailla upeaa arkkitehtuuria. Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkko tarjoaa myös upeat puitteet konserteille ja rauhoittumiselle kesken kiireisen arjen.

Toimikoon Uspenskin katedraali myös tulevaisuudessa symbolina hyvinvointia idän ja lännen yhdistymisestä ammentavalle Helsingille. Toivotan oikein hyvää juhlavuotta seurakuntalaisille ja kaikille Uspenskin katedraalin ystäville!

Kohti Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaa

Uspenskin katedraalin juhlavuosi käynnistyy palmusunnuntaina 25. maaliskuuta. Uspenskin Katedraalikuoron ja Kamarikuoro Addiction yhteiskonsertissa kuullaan venäläisen Maximilian Steinbergin Strastnaja sedmitsa -teos (Piinaviikko) Suomen ensiesityksenä. Suuren viikon keskeisiin veisuteksteihin sävelletty teos perustuu vanhoihin znamenni-sävelmiin. Konsertin johtaa dir.cant. Varvara Merras-Häyrynen.

Kirkkoslaavinkielinen konsertti on kunnianosoitus katedraalin kirkkomusiikin traditiolle ja 150-vuotiaalle katedraalikuorolle.

Helsinki-päivänä katedraali avaa ovensa kaupunkilaisille

Juhlinta jatkuu Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta, jolloin Uspenskin katedraalin ovet avataan kaupunkilaisille. Helsinki-päivän ohjelmassa kuullaan opastuksia ja ilta huipentuu Akatistos-palvelukseen Jumalansynnyttäjälle.

Juhlavuoden huipennus elokuussa

Juhlavuosi huipentuu Uspenskin katedraalin praasniekkaan eli temppelijuhlaan 15. elokuuta. Juhlapäivän liturgian toimittavat kaikki Suomen ortodoksisen kirkon piispat. Katedraalin juhlaviikolla 13.–19.8. luennot, jumalanpalvelukset, musiikkiesitykset, konsertit, opastukset ja katedraalin esittelyt kutsuvat juhlistamaan 150-vuotiasta kirkkoa. Juhlavuosi päättyy 19. elokuuta seurakunnan omalle pyhälle Aleksandr Hotovitskille omistetun Uspenskin katedraalin kryptakappelin praasniekkapalveluksiin.

Jaa juhlavuoden kokemuksesi

Uspenskin katedraali on monelle tärkeä paikka. Mitä Uspenski merkitsee sinulle? Jaa kokemuksesi juhlavuoden aikana Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteella #uspenski150

Tutustu tarkemmin juhlavuoden ohjelmaan

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Carl Hårdh