Kuva: Liudmila Chernetsk

8.12.2023

Літургія на українській мові 18.11. (Uutinen ukrainaksi)

Arkkipiispa Leon siunauksella ukrainankielisten liturgioiden toimittaminen on aloitettu Helsingin ortodoksisessa marraskuun puolivälissä.

Ensimmäinen ukrainakielinen liturgia toimitettiin Helsingissä Pappilatalon Kotikirkossa (Liisankatu 29 A, 4. kerros)  18.11. Paikalla oli myös arkkipiispa Leo.

Liturgia toimitetaan nyt jatkossa ukrainan kielellä noin kerran kuukaudessa. Joulukuussa ukrainankieliseen jumalanpalvelukseen voi osallistua Kotikirkossa 9. joulukuuta kello 10 alkaen.

Ukrainan kieli on ollut liturgisessa käytössä jo pitkään niin Ukrainassa kuin maailmallakin. Ukrainassa siitä on tullut yksi liturginen pääkieli.

Suomessa ja Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa jumalanpalveluksissa on luettu rukouksia ukrainan kielellä ja lisätty ukrainan kielen käyttöä. Esimerkiksi Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä jumalanpalvelukset on toimitettu kirkkoslaavin, ukrainan, venäjän ja suomen kielillä.

Kokonaan ukrainan kielellä toimitettavien jumalanpalveluksien toivotaan tuovan kirkkoon entistä enemmän Suomessa asuvia ukrainalaisia. Viime vuoden helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomeen on saapunut Ukrainasta pakolaisina yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa on ortodokseja.

Lämpimästi tervetuloa rukoilemaan ukrainan kielellä! Liturgia Kotikirkossa lauantaina 9.12. kello 10.