Uspenskin katedraalisssa toimitettiin lauantaina liturgia, jonka yhteydessä Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani sai arkkipiispa Leolta Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkin, metropoliitta Jevstrati niin ikään komentajamerkin, pastori Sergiy Berezhnoy 1. luokan ritarimerkin sekä diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi Pyhän Karitsan ritarikunnan mitalit. Kuva: Vladimir Sokratilin

16.12.2023

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani osallistui liturgiaan Uspenskin katedraalissa lauantaina 16. joulukuuta. Palvelukseen osallistuvat myös arkkipiispa Leo ja  Oulun metropoliitta Elia. Samana päivänä tuli kuluneeksi 22 vuotta arkkipiispa Leon intronisaatiosta eli arkkipiispan istuimelle nousemisesta.

Uspenskin katedraalisssa Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani sai arkkipiispa Leolta Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkin, metropoliitta Jevstrati niin ikään komentajamerkin, pastori Sergiy Berezhnoy 1. luokan ritarimerkin sekä diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi Pyhän Karitsan ritarikunnan mitalit.

Arkkipiispa Leo antoi lisäksi metropoliitta Epifanille samanlaisen evakko Kristus -enkolopionin, jollaisen hän oli antanut lahjaksi Ekumeeninen patriarkka Bartolomeokselle ja kaikille Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaan osallistuneille piispoille.

Metropoliitta Epifani lahjoitti myös Kristus pakolaisena aiheisen enkolpioinin sekä keltaisen Ukrainassa käsityönä tehdyn epitrakiilin.

Arkkipiispa Leo nosti opetuspuheessaan esille maittemme välisen yhteyden ja Ukrainan kansan taistelun Venäjän hyökkäyssodan alla:

”Ukrainaa ja Suomea yhdistävät maittemme sijainti idän ja lännen kristillisyyden rajalla. Me molemmat olemme tietoisia historiamme kipeistä kohdista. Muun muassa Uspenskin katedraalin eräs rakastetuimmista pyhistä on marttyyrina Stalinin vainoissa Neuvostoliitossa kuollut entinen katedraalin kirkkoherra Aleksander Hotovitski. Hän oli syntyisin Ukrainan Kremenetskistä, opiskeli Volynian hengellisessä seminaarissa ja päätyi Suomeen monien vaiheiden kautta. Myös tässä katedraalissa olevalla rakastetulla ihmeitätekevällä Kozelštštanin Jumalanäidin ikonilla on ukrainalaiset juuret. Se on alun perin painettu Poltavassa vuonna 1885 ja on Ukrainan Kozelštšanin luostarissa olevan ikonin jäljennös.

Me ortodoksit Suomessa tiedämme myös jotain vastoinkäymisistä ja kärsimyksistä, muttemme osaa kuvitellakaan sitä helvetillistä todellisuutta ja piinaa, jota ensin Neuvostoliiton terrori toi ukrainalaisille veljillemme ja sisarillemme Holodomorin kansanmurhassa, ja nyttemmin Venäjän täysimittaisessa hyökkäyssodassa. Näiden silmittömien terroritekojen uhreiksi joutuneiden nimet ovat kirjoitetut ”taivaan kirjaan”.”

Uspenskin katedraalin liturgia lähetettiin suoratoistona seurakunnan YouTube-kanavalle, ja sitä voi seurata taltiointina:

Striimauksesta vastaa Digital Palola. 

Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon johtajien vierailua Ukrainasta isännöivät yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Vierailun kesto oli 14.–16. joulukuuta 2023.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset