Kuva: Isä Sergiyn kotialbumi. Kuvassa isä Sergiy Kiovassa Kaikkien pyhien kirkon edessä viime toukokuussa.

21.11.2022

Ukrainan autokefalisen kirkon pappi, isä Sergiy Berezhnoy vierailee Suomessa 19-30. marraskuuta. Filantropia ry:n avustusten jakoa Ukrainassa organisoinut isä Sergiy käy useammassa seurakunnassa ja tapaa myös kirkolliskokousedustajia Valamossa.

Isä Sergiy osallistuu tiistaina 29.11. kello 9 liturgiaan Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä ja kello 17:30 Myllypuron kappelissa vigiliaan. Lisäksi 29.11. Pyhän Kolminaisuuden kirkossa järjestetään kello 16 keskusteluhetki. Pyhän Kolminaisuuden kirkko Helsingissä on seurakuntamme venäjänkielisen työn keskus.

Keskiviikkona 30.11. isä Sergiy vierailee Uspenskin katedraalissa ja klo 14 ukrainankielisessä keskustelukerhossa ennen paluumatkaa Kiovaan.

Filantropia ry:n yhteistyö isä Sergiyn kanssa alkoi maaliskuun alkupuolella, kun Filantropia loi yhteyden kolmelle eri alueelle Ukrainassa. Yksi näistä alueista oli Kiova ja siellä yhteistyökumppaniksi valikoitui isä Sergiyn kotikirkon eli Kiovan Kaikkien pyhien kirkon hyväntekeväisyysjärjestö.

Alkuvaiheessa hyväntekeväisyysjärjestö jakoi Filantropian kriisiapukeräyksestä välitettyjen avustusten turvin ruokaa ja lääkkeitä Kiovassa Obolenskin alueella yhteistyössä eri kirkoista ja uskonnoista tulevien paikallisten vapaaehtoisten kanssa. Sodan pitkittyessä avustuspaketteja on jaettu myös Kiovan lähialueille (Irpiniin, Butšaan, Katuzhankaan, Ivankoviin, Borodiankaan, Romankiviin, Vorzeliin ja Termahivkaan) sekä Harkovaan, Donetskiin ja Slovianskiin. Filantropian välittämä apu on tavoittanut tuhansia ihmisiä.

Filantropia on suunnitellut seurantamatkaa Ukrainaan jo jonkin aikaa, mutta turvallisuustilanteen vuoksi sitä ei ole vielä voitu toteuttaa. Siksi Filantropia kutsui syyskuun lopulla isä Sergiyn vierailemaan Suomessa. Virallinen lupa poistua maasta lyhyeksi ajaksi saatiin lopulta marraskuussa.

Isä Sergiy vierailee matkansa aikana Helsingin lisäksi Jyväskylässä, Mikkelissä, Valamon luostarissa, Kuopiossa ja Oulussa. Hän osallistuu myös kirkolliskokoukseen.

Nyt toteutuvan vierailun tarkoituksena on suunnitella tulevaa yhteistyötä, kertoa Ukrainassa tehdystä avustustyöstä ja tavata seurakunnissa niin suomalaisia kuin ukrainalaisiakin. Isä Sergiy voi tarvittaessa osallistua jumalanpalvelusten toimittamiseen ukrainaksi.

Filantropian kriisiapukeräykseen on lahjoitettu lokakuun loppuun mennessä yli 120 000 euroa ja apua on välitetty ukrainalaisille yli 113 000 euroa.

Teksti: Vlada Wahlstén ja Maria Hattunen

Lue tarkemmin vierailusta Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla

Päivietty 27.11.: Päivitetty tietoa, missä isä Sergiy vierailee seurakunnassamme. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset