Isä Sergiy Berezhnoy liikuttui käydessään kunnioittamassa Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikonia Uspenskin katedraalissa. Alkuperäinen ikoni on maalattu Ukrainassa, mistä myös ikonin nimi juontaa juurensa.

3.12.2022

Ukrainan autokefalisen kirkon pappi isä Sergiy Berezhnoyn vierailu Suomessa ja seurakunnassamme on päättynyt ja hänen on määrä olla perillä Kiovassa viikonlopun aikana.

29.11. Isä Sergiy toimitti seurakuntamme venäjänkielisen työn keskuksessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa liturgian yhdessä isä Heikki Huttusen kanssa ja piti keskustelutilaisuuden, jossa kertoi Ukrainan sodasta ja tekemästään yhteistyöstä kirkkomme avustusjärjestö Filantropian kanssa. Hän myös toimitti vigilian Myllypuron kappelissa Itä-Helsingin alueen pappi Joosef Volan kutsumana ja 30.11. tutustui Uspenskin katedraaliin seurakuntamme kirkkoherra Markku Salmisen johdolla. Lopuksi isä Sergiy vierailu Ukrainan pakolaisille tarkoitetussa suomen kielen kerhossa.

”Odotamme hetkeä, kun sota on ohi ja saamme teidät ja Kozelštšanin Jumalansynnyttäjän ikonin vierailulle luoksemme”

Vierailullaan isä Sergiy jätti meille monta merkittävää viestiä:

”Pysykää aina Kristuksessa, valon ja totuuden puolella, kuten olette tähänkin saakka pysyneet. Vaikka teille puhuisi patriarkka tai piispa, verratkaa aina sanomaa evankeliumin rakkauden ja rauhan sanomaan. Todellinen kristinusko on vain rakkauden, rauhan ja vapauden uskonto. Ihailen sitä, kuinka elätte täällä rauhassa rinnakkain evankelisluterilaisen kirkon ja muiden kristittyjen kanssa.

Rukoilkaa rauhaa Ukrainaan vastaisuudessakin. Rukouksenne todella auttavat ja tukevat meitä. Älkää väsykö tekemään hyviä tekojanne. Teidän apunne on ollut korvaamaton, kuin Taivaan lahja. Emme tule koskaan unohtamaan apuanne, vaan kiitollisuutemme jatkuu sukupolvesta toiseen.

Teistä on tullut meidän kansallemme kuin toiset vanhemmat, jotka ovat pitäneet meistä huolta tämän suuren hädän keskellä. Minäkin olen saanut Suomesta hengellisen äidin. Filantropian Riina on ollut minulle korvaamaton kuuntelija.

Pitäkää huolta perinnöstänne ja vapaudestanne. Vain vapaassa maassa voimme huolehtia luomakunnasta ja jatkaa tieteen kehitystä. Meidän pitäisi ennemmin suunnata katseemme avaruuteen ja tutkia sen saloja, eikä sotia. Hyökkäyssota ei ole koskaan oikeutettua. Ihmiskuntamme tulisi olla mahdollisimman monimuotoinen ja meidän tulisi tehdä yhteistyötä. Jokaiselle kielellä tulisi pystyä ylistämään Herraa, jokaisella kansakunnalla on oikeus olemassaoloonsa. Jokainen kansa on kuin pieni palanen suuresta mosaiikista. Kun Jumalan valo osuu siihen, se loistaa ja näemme mosaiikin kokonaisuudessa ja  ihmiskunnan todellisen kauneuden.

Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Olemme kuin ikoneita. Osa on voinut tärveltyä, likaantua ja vaatii paljonkin konservointia, mutta yhtä kaikki – rukoilemme jokaiselle eheytymistä, ja rukoilemme myös vihollisen puolesta, kuten Kristus on meitä opettanut. Vihollisen sijaan näen ihmisiä, joilla on vapaus valita hyvän ja pahan välillä. Venäläiset ovat nyt kutsuttuja tulemaan kansalleen rauhan ja rakkauden apostoleiksi. Rukoilen heille rohkeutta siihen, ja kiitän jokaisesta, joka on valmis tulemaan hyvän puolelle ja tukemaan meitä.

Odotan hetkeä, kun sota on ohi. Silloin keskitymme jälleenrakennukseen myös psyykkisessä mielessä. Ja kutsumme teidät ja Kozelštšanin ihmeitätekevän Jumalansynnyttäjän ikonin luoksemme vierailulle. Auttakoon Jumala meitä uskomaan ja rukoilemaan rauhaa.”

Isä Sergiysta voi lukea tarkemmin Aamun Koitossa julkaistussa haastattelussa: Isä Sergiy vei perheensä turvaan ja kääntyi itse takaisin Kiovaan: ”Usko on Ukrainan kilpi”

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset