Kuvituskuva: Alexas Fotos/Pixabay

27.10.2020

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanneuvosto piti etäkokouksen torstai-iltana 22.lokakuuta. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa sitä, että Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksisten seurakuntien yhdistyessä alkavat koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Seurakunnan yhdistyvät 1.1.2021.

Yt-neuvotteluilla ei haeta henkilöstövähennyksiä.

”Ketään ei olla irtisanomassa, eikä siirtämässä väkisin eri toimipisteeseen. Tulossa ei siis ole henkilöstövähennyksiä, vaan tarkoitus on ainoastaan käydä läpi eri tehtävänkuvat”, kirkkoherra Markku Salminen tähdentää.

Lahti aloitti jo

Lahden seurakunnassa yhteistoimintaneuvottelut ovat jo käynnissä, ja Hämeenlinnan ja Helsingin seurakunnissa ne on määrä aloittaa tämän vuoden puolella. Tätä artikkelia kirjoitettaessa Hämeenlinnassa ei ole vielä tehty päätöksiä yt-neuvottelujen aloittamisesta.

”Totta kai jo pelkkä ’yhteistoimintaneuvottelut´ -ilmaisu aiheuttaa pohdintaa, mitä tämä juuri minun kohdallani tarkoittaa. Se on täysin ymmärrettävää, mutta tähän ei liity mitään dramatiikkaa. Tarkoitus on vain tarkistaa ja yhdenmukaistaa eri alueilla samoissa tehtävissä työskentelevien työntekijöiden tehtävänkuvat nyt, kun kasvamme isommaksi yksiköksi. Kukaan ei menetä työpaikkaansa”, isä Markku painottaa.

Ortodoksiviesti poikkeus säännöstä

Yksi poikkeus tähän sääntöön on kuitenkin olemassa: Helsingin seurakunnan kustantama Ortodoksiviesti on määrä lakkauttaa elokuuhun 2021 loppuun mennessä. Tästä on tehty päätös jo paljon aikaisemmin.

Ortodoksiviesti ja muut paikalliset ortodoksiset julkaisut korvataan uudella, valtakunnallisella ortodoksisella julkaisulla. Uusi, valtakunnallinen julkaisu alkaa ilmestyä vuoden 2021 alusta – ensin tosin verkkoversiona. Painettu valtakunnallinen julkaisu alkaa ilmestyä kesäkuussa 2021.

”Ortodoksiviesti on tässä kohtaa oma lukunsa, koska lehti on määrä lakkauttaa, eli siellä tehtävät yksinkertaisesti päättyvät”, isä Markku selventää.

Veroprosentti säilynee samana

Ensi vuoden alusta Helsingin, Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnat siirtyvät samaan kirjanpitoon yhdistymisen myötä. Artikkelia kirjoitettaessa näyttää siltä, että Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkollisveroprosentti pysyy entisellään eli 1,8 prosentissa vuonna 2021. Samoin hautojen hoitomaksut ja hautauskustannukset pysynevät vuoden 2020 tasolla. Valtuusto päättää kirkollisverosta ja budjetista 12.marraskuuta.

Ennen yhdistymistä Lahden seurakunnan kirkollisveroprosentti on ollut 1,9% ja Hämeenlinnan 2%.

Budjetin tiimoilta nousi esiin se, että Helsingin ortodoksisen seurakunnan kulut päättyvät Ortodoksiviestin osalta ensi vuonna, koska uusi, valtakunnallinen julkaisu rahoitetaan keskusrahastosta.

Vastaavasti varoja kuluu noin 1,4 miljoonan euron verran Hämeenlinnan pääpyhäkköön, jonka remontin on määrä alkaa vielä tänä vuonna. Remontti kustannetaan pääosin siihen jo valmiiksi varatuista varoista. Lisäksi on varauduttu ottamaan maksimissaan 400 000 euron laina.

 

Teksti: Susanna Somppi

Kuva: Kuva: Alexas Fotos/Pixabay

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset