25.4.2022

Tuomaan sunnuntai aloitti erityisen viikon, jolloin muistamme edesmenneitä läheisiämme. Erityinen vainajienmuistelupäivä on Tuomaan tiistaina 26.4. Tuolloin haudoilla toimitetaan erityisiä pääsiäishenkisiä litanioita eli hartaita rukouksia. Päivää kutsutaankin vainajien pääsiäiseksi.

Tuomaan tiistai kokoaa ihmisiä yhteen kirkkoon ja haudoille, joilla toimitetaan muistopalveluksia, panihidoja tai litanioita eli rukoispalveluksia edesmenneiden muistolle.

Vainajien pääsiäisenä kirkossa keskitytään ylösnousemuksen ilosanoman viemiseen edesmenneille ihmisille. Kristus on kuolemallaan voittanut kuoleman ja antanut elämän haudassa oleville, kuten pääsiäistroparissa lauletaan. Näin Kristus on muuttanut haudan päätepisteestä portiksi iankaikkiseen elämään.

”Tänään on sielujen kevät, sillä kolmantena päivänä auringon tavoin haudasta loistanut Kristus on karkottanut meidän syntiemme synkeän talven. Ylistäkäämme veisuin häntä, sillä hän on kunnioitettu.” (Aamupalveluksen kanonitropari)

 

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa hautausmaan pyhän Elian kirkossa Helsingissä toimitetaan maanantaina 25.4. klo 17 alkaen parastaasi-palvelus ja Tuomaan tiistaina 26.4. kello 9 alkaen vainajien pääsiäisen liturgia. Liturgian jälkeen, aina klo 17 asti illalla, seurakunnan pappi päivystää hautausmaalla. Pappi toimittaa tällöin Tuomaan tiistain litanioita haudoilla omaisten pyynnöstä. Saman päivän iltana kello 17 toimitetaan vielä yleinen panihida eli vainajien muistopalvelus.

Myös Lahdessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja Hämeenlinnassa Jumalanäidin Tihviniläisen ikonin kirkossa toimitetaan yleinen panihida kello 17 alkaen.

Edesmenneitä läheisiään voi muistaa myös kotona esimerkiksi sytyttämällä tuohuksen ja lukemalla rukouksen. Jos et pääse kirkkoon, voit katsoa myös kaksi vuotta sitten taltioidun Panihida jumalanpalveluksen Uspenskin katedraalista.

Apostoli Tuomaan sunnuntain aloittaman viikon sanomasta ja merkityksestä voi lukea lisää seurakunnan sivuilla täältä.

Kategoriat Uutiset