Apostoli Tuomaan sunnuntain ikonissa Jeesus Kristus on kuvattuna keskellä apostolien ympäröimänä. Apostoli Tuomas kuvataan koskettamassa Kristuksen haavoja. Kuva: Helsingin ortodoksisen seurakunnan kuva-arkisto

22.4.2022

Pääsiäissunnuntaista alkanut kirkas viikko päättyy apostoli Tuomaan mukaan nimettyyn sunnuntaihin. Tänä vuonna vietämme apostoli Tuomaan sunnuntaita, antipashaa 24.4. Samaan aikaan muun muassa Konstantinopolissa ja Ukrainassa vietetään pääsiäistä.

Tuomaan sunnuntaina toimitetaan aamulla liturgia seurakunnan kaikilla alueilla. Voit tarkistaa oman pyhäkkösi aikataulun jumalanpalveluskalenterista. 

Päivän liturgian voi katsoa suorana verkkolähetyksenä Uspenskin katedraalista 24.4. kello 9:55 alkaen seurakunnan YouTube-kanavalla.

 

Tuomaan sunnuntaina muistamme epäilevää apostolia, joka ei halunnut uskoa Kristuksen ylösnousemukseen ennen kuin hän itse näki ylösnousseen Jeesuksen ja kosketti hänen haavojaan. Seurakuntamme pastori Mikko Leistola kertoo Tuomaan sunnuntain merkityksestä ja sanomasta alun alkaen vuonna 2019 julkaistussa ja nyt päivitetyssä tekstissä.

 

Epäilevä apostoli johdattaa meidät uskon lähteelle

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka Jeesus oli ylösnoustuaan ilmestynyt opetuslapsille, mutta apostoli Tuomas ei ollut tätä todistamassa. Kun hänelle jälkeenpäin kerrottiin tapahtumasta, hän sanoi: ”En usko. Jos en itse näe naulan jälkiä hänen käsissään ja pistä sormiani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko.”

Ylösnousemuksen käsittämättömän ihmeen äärellä apostoli Tuomas antaa sanat myös meidän epäilyksellemme. On helppoa jakaa hänen hämmennyksensä ja epävarmuutensa. Olemme kuulleet ihmeellisen viestin, mutta mistä saamme voimaa todelliseen uskoon?

Kahdeksantena päivänä pääsiäisestä Tuomas sai kuitenkin itse kohdata ylösnousseen Jeesuksen ja tunnusti hänet huudahtaen: ”Minun Herrani ja Jumalani!” Vaikka Tuomasta pidetään suorastaan epäilevän asenteen ruumiillistumana, oli hänen epäilynsä hedelmällistä. Hän etsi totuutta ja sai uskolleen vahvistuksen. Tämän jälkeen hän levitti evankeliumin ilosanomaa Kristuksen uskollisena apostolina marttyyrikuolemaan saakka. Voimme siis paremminkin puhua uskovasta Tuomaasta kuin epäilevästä Tuomaasta.

Tuomaan sunnuntaita nimitetään myös antipashaksi. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään antipääsiäinen, pääsiäisen vastakohta – päinvastoin: Nimi viitta siihen, että Tuomaksen todistuksen myötä tästäkin päivästä tuli ylösnousemuksen juhla, uusi pääsiäinen. Kirkko opettaakin, että jokainen vuoden sunnuntaipäivä on ”pieni pääsiäinen”.

 

Edesmenneiden muistaminen Tuomaan tiistaina – vainajien pääsiäinen

Tuomaan sunnuntain jälkeen kirkossa aletaan jälleen muistella edesmenneitä normaaliin tapaan. Tuomaan tiistai, jota vietämme tänä vuonna 26.4., on yleinen vainajienmuistelupäivä. Perinteisesti haudoilla toimitetaan tuolloin erityisiä pääsiäishenkisiä litanioita. Päivää kutsutaankin vainajien pääsiäiseksi.

Myös Helsingin seurakunnassa hautausmaan pyhän Elian kirkossa toimitetaan maanantaina 25.4. klo 17 alkaen parastaasi-palvelus ja Tuomaan tiistaina 26.4. kello 9 alkaen vainajien pääsiäisen liturgia. Liturgian jälkeen, aina klo 17 asti illalla,  seurakunnan pappi päivystää hautausmaalla. Pappi toimittaa tällöin Tuomaan tiistain litanioita – eli Radonitsa-palveluksia – haudoilla omaisten pyynnöstä. Saman päivän iltana kello 17 toimitetaan vielä yleinen panihida eli vainajien muistopalvelus.

Pastori Mikko Leistola

 


Katso Tuomaan sunnuntain ja muut seurakunnassa toimitettavat palvelukset jumalanpalveluskalenterista.

Kategoriat Kirkkovuosi Uutiset