Ikonimaalari Juri Mitroshin (vas.), arkkipiispa Leo ja Liisa Karlsson Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa Tikkurilassa 11.9. Kuva: Kari Pekonen

12.9.2022

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo myönsi 11.9. Tikkurilan ortodoksisen kirkon 25-vuotisjuhlaliturgian päätteeksi Liisa Karlssonille piispallisen siunauskirjan sekä ikonimaalari Juri Mitroshinille Pyhän Karitsan ritarikunnan 1.luokanritarimerkin tunnustuksena tekemästään työstä Suomen ortodoksisen kirkon hyväksi.

 

Liisa Karlsson on toiminut vuosia kirkon vapaaehtoisena ja luotsannut tiistaiseuran toimintaa. Juri Mitroshin on muun muassa maalannut Tikkurilan kirkon katto- ja seinämaalaukset. Mitroshin on vuosikymmeniä toiminut ikonimaalarina ja maalannut seurakuntamme alueella myös Järvenpään kirkon kattomaalaukset sekä Tapaninvainiossa toimivan Stefanoskodin kappelin ikonistaasin. Lisäksi hän on vuosia opettanut ikonimaalausta. Pyhän Karitsan ritarikunnan kunniamerkkiä jaetaan Suomen ortodoksisen kirkon palveluksessa ansioituneille tai sille palveluksia tehneille kansalaisille.

 

YLE radioi jumalanpalveluksen ja sen voi kuunnella Areenasta tästä. Jumalanpalveluksen toimitti Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen yhdessä Tikkurilan kirkon ja Vantaan alueen papin rovasti Mikael Sundkvistin kanssa. Opetuspuheen liturgiassa piti arkkipiispa Leo ja puheen voi lukea kokonaisuudessaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. Puheensa arkkipiispa Leo aloitti muistamalla, kuinka hän oli 25 vuotta sitten vihkinyt hiippakunnan metropoliittana Tikkurilan kirkon. Opetuspuheessaan hän keskittyi koittavaan ristin ylentämisen juhlaan ja muistutti ristinmerkin merkityksestä uskontunnustuksena.

 

Liturgian päätteeksi yhteisessä juhlassa esiintyi Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon oma lapsikuoro sekä etiopialainen lapsikuoro.

 

Tikkurilan kirkon lapsikuoro esiintyi pyhäkön kanttori Larissa Qvintus-Petsalon johtamana. Kuva: Kari Pekonen

Juhlassa saatiin myös kuulla pyhäkön alkuvaiheista. Rovasti Veikko Purmonen ja diakoni Sergei Podschivalowkertoivat kirkon rakentamisesta ja seurakuntaelämästä 25 vuotta sitten. Isä Veikko toimi silloin seurakuntamme kirkkoherrana.

 

Tikkurilan kirkon 25-vuotisjuhlaa vietettiin reilun viikon ajan 4.-11.9. monimuotoisella ohjelmalla, johon kuului paneelikeskusteluja niin ikonimaalaukseen, kirkon yhteisöön ja taiteeseen liittyen.

 

Kristuksen taivaaseenastuminen kirkko Tikkurilassa vihittiin käyttöön 7.9.1997. Pyhäkön vihki silloinen metropoliitta Leo.

Kategoriat Uutiset