Temppelijuhliin kuuluvat erottamattomana osana myös juhlavat kirkkokahvit, sillä praasniekka on kyseisen pyhäkön vuoden suurin juhla pääsiäisen jälkeen. Stefanoskodin temppelijuhlassa tarjottiin oman maan aineksista leivottua mansikkakakkua, jota koristi muun muassa Kreetalta luostarista tuotu basilika. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

3.8.2023

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pyhäkköjen temppelijuhlista eli praasniekoista useimpia vietetään kesällä ja elokuu kesäkuukausista vilkkain. Praasniekkaa vietetään niin Helsingissä Uspenskin katedraalissa ja Myllypuron kappelissa kuin Espoossa, Porvoossa ja Hämeenlinnassakin. Tapiolassa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa vietetään 25-vuotisjuhlaa ja temppelijuhlan viettäminen aloitetaan jo Kristuksen kirkastumisen juhlana 5.-6. elokuuta.

Elokuun temppelijuhlista ensimmäistä vietetiin 2. elokuuta Helsingin Tapaninvainiossa Stefanoskodin kappelissa pyhän marttyyri Stefanoksen vuonna 428 tapahtuneen löytymisen ja siirtämisen muistopäivänä.

Täånä vuonna Kristuksen kirkastumisen juhlana vietetään peräti kahden seurakunnan pyhäkön temppelijuhlaa; Porvoossa Kristuksen kirkastumisen kirkon praasniekkaa sekä poikkeuksellisesti myös Tapiolassa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon 25-vuotisjuhlaa.

Elokuun temppelijuhlat: 

6.8. Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen:

9.8. Pyhittäjä Herman Alaskalainen


15.8. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen:

 

19.8. Pyhä pappismarttyyri Aleksander Hotovitski:

 

29.8. Johannes Kastajan mestauksen muisto

 

30.8. Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen:

 


Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla, joten se tarjoaa kesäaikaan mahdollisuuden tutustua Suomen suurimaan seurakuntaan.

Temppelijuhlan aloittaa juhlapäivän aattona toimitettava ehtoopalvelus tai vigilia. Toisinaan toimitetaan praasniekan yhteydessä myös vainajien muistopalvelus hautausmaalla. Varsinaiselle juhlapäivälle tunnusomaisia piirteitä ovat liturgian yhteydessä toimitettava kirkon rakentajia, työntekijöitä ja seurakuntalaisia muistava kiitosrukouspalvelus, ristisaatto ja vedenpyhitys.

Kaikkien seurakunnan alueella toimivien pyhäkköjen temppelijuhlien aikataulut löydät seurakunnan sivuilla: www.hos.fi/praasniekat

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset