Joonas Virolainen, Kirsi Koskelin ja Kim Kilpinen valitsevat juhlanäyttelyyn kaksikymmentä kuvaa suurennettaviksi..

5.7.2023

Valkokankaalle heijastuu valokuva, johon on tallentunut lukemattomista pisaroista koostuva siunatun veden kaari. Se lähtee papin pitelemästä vihmoimesta ja lentää kohti pihalla seisovaa kirkkokansaa. Hetki on juuri sellainen, joka toivoisi joskus ikuistavansa.

– Tämä kuva lähtee jatkoon, tuumaa valokuvanäyttelyn kuraattori Kirsi Koskelin. Hän valitsee yhdessä tiiminsä Joonas Virolaisen ja Kim Kilpisen kanssa kuvia elokuussa avautuvaan Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon 25-vuotisjuhlanäyttelyyn.

Seuraavalle karsintakierrokselle – semifinaaliin – päätyvä otos kuuluu vuoden 2018 praasniekkakuviin. Niistä ja muutamasta muusta sarjasta tiimi valitsee 20 kuvaa, joista teetetään 40 x 30 senttimetrin suurennokset.

Salin pöydillä on myös useita perinteisiä valokuvakansioita, joita Tapiolan aktiivit ovat vuosikymmenien varrella koonneet yhteisönsä elämästä ja lainanneet näyttelyä varten. Vanhimmat albumeista ovat jo 1970- ja 1980-luvuilta, jolloin oma kirkko oli vasta haave. Kuvista kootaan näyttelykansioita, joita vieraat voivat selata.

Albumikuvia Tapiolan kirkon rakentamisesta

Valokuvanäyttelyn pystyttäminen vaatii rahaa, sillä hyvälaatuisten suurennosten teettäminen ei ole ilmaista. Projekti onkin saanut avustusta Helsingin metropoliittakunnan säätiöltä.

Kaupungin elämää ja miljöötä mukaan

Suurennoksia varten tiimi etsii kuvasarjaa, joka kertoo mahdollisimman monipuolisesti kirkon neljännesvuosisataisesta taipaleesta. Suuri osa tarjolla olevista kuvista on viimeisten kymmenen vuoden ajalta ja niistä moni praasniekoista.

Praasniekat ovat visuaalisesti kiinnostavia muun muassa siksi, että niihin kuuluvat saatot ulkona, jolloin valokuviin tallentuu myös kaupunkielämää. Sitä ja vuosikymmenien varrella muuttunutta miljöötä tiimi toivoo näyttelyyn mukaan. Yhdessä hienoimmista kuvista näkyy mojova graffiti.

– Tuo otetaan, kuuluu raadista.

Kahdenkymmenen kuvan valitseminen satojen joukosta kuulostaa vaikealta tehtävältä, mutta tiimi etenee järjestelmällisesti ja siksi myös nopeasti. Pian semifinaali muuttuu jo finaaliksi. Mutta eipä paljasteta tämän enempää! Lopullisia kuvavalintoja voi jokainen käydä katsomassa itse, kun näyttely avautuu Espoon kulttuurikeskuksessa.


Ortodoksikirkko 25 vuotta Espoossa – Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon valokuvanäyttely Espoon kulttuurikeskuksen nuottiparvella 9.8. – 27.8.2023. Avoinna arkisin klo 8-20, lauantaisin klo 9-18. Kulttuurikeskuksen osoite on Kulttuuriaukio 2, Tapiola.

Teksti ja kuvat: Hanna Lehto-Isokoski

 

Praasniekkaa vietetään Kristuksen kirkastumisen juhlana

Tapiolan kirkon 25-vuotispraasniekkaa vietetään poikkeuksellisesti 5.-6. 8.2023. Juhla alkaa lauantaina 5. elokuuta kello 17 ehtoopalvelus sekä ristisaatto läheiseen merenrantaan, Otsolahteen, missä toimitetaan vedenpyhitys. Yhteisen vedenpyhityksen jälkeen siirrytään ristisaatossa takaisin Tapiolan kirkkoon, missä on yhteinen ruokailu ja musiikkiohjelmaa.

Sunnuntaina 6.8. kello 9 toimitetaan aamupalvelus ja liturgia, jonka jälkeen vietetään yhteisiä juhlavia kirkkokahveja. 

Tarjoilujen mitoittamiseksi iltajuhlaan tai sunnuntain juhlaan osallistuvia on pyydetty ilmoittautumaan 30.7.2023 mennessä. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut, laitathan tiedon osallistumisestasi mahdollisimman pian sähköpostiviestillä osoitteeseen espoonortodoksit@gmail.com. Jos olet tulossa perheen kanssa, kerro myös lasten lukumäärä. Kerrothan myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Mainitsethan myös, osallistutko molempina päivinä. 

Juhlaviikonlopun jälkeen Pyhittäjä Herman Alaskalaisen juhlapäivänä 9.8. avautuu Espoon kulttuurikeskuksen Nuottiparvella (Kulttuuriaukio 2) Ortodoksikirkko 25 vuotta Espoossa -valokuvanäyttely, nostaa esiin hetkiä vuosien varrelta. 

Näyttelyssä on esillä valokuvia monilta kirkon piiriin kuuluvilta kuvaajilta: Natalia Anssikuu, Marina Gargi, Joel Eklöv, Kim Kilpinen, Oula Pohjanvaara, Dimitri Tolonen ja Joonas Virolainen. Avajaisissa esiintyy Pyhän Hermanin kuoron kvartetti, johtajana isä Petri Hakonen. Näyttely on avoinna elokuun loppuun asti.

Keskiviikkona 9.8. (pyhittäjä Herman Alaskalaisen muistopäivä) kirkossa toimitetaan ehtoopalvelus kello 18. Sen jälkeen ikonografi Alexander Wikström esittelee kirkkoon maalaamansa freskot. Tässä on oiva tilaisuus tutustua paitsi tämän pyhäkön ikoneihin, myös ortodoksiseen ikonografiaan laajemmin. 

 

Lämpimästi tervetuloa mukaan Tapiolan kirkon 25-vuotisjuhlaan!

Päivitetty praasniekkatietojen osalta 1.8.2023

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset