12.8.2020

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietettiin 9.8. Koronaviruspandemian vuoksi liturgia ja juhla järjestettiin ensimmäistä kertaa pyhäkön pihapiirissä. Sunnuntaipäivän vedenpyhitys ja liturgia samoin kuin edellispäivän vigilia ovat katsottavissa taltiointeina Tapiolan ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla. 

 

Juhlaa vietettiin erityisen aurinkoisessa säässä. Jumalanpalvelukseen osallistui erityisesti espoolaisia ortodokseja sekä kauempaakin tulleita. Paikalla oli myös paljon lapsiperheitä.

Tapiolan kirkon jumalanpalvelukset toimitetaan vielä elokuun ajan ulkona. Syyskuusta lähtien jumalanpalvelukset siirtyvät kirkkoon, ja niihin tulee ilmoittautua ennakkoon sähköisen varausjärjestelmän kautta. Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkkoon mahtuu turvaväleillä korkeintaan 30 seurakuntalaista.

Tutustu kirkkoon esittelyvideon välityksellä

Pyhäkön esittelyvideo julkaistiin Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla kirkon praasniekan kynnyksellä. Videolla isä Petri Korhonen esittelee pyhäkköä, sen historiaa sekä pyhäkön yhteisöä ja toimintaa. Videolla kuullaan myös Pyhittäjä Herman Alaskalaisen juhlan tropari ja kontakki Uspenie-kvartetin esittämänä.

Esittelyvideo on osa Helsingin hiippakunnan tuottamaa Tervetuloa kirkkoomme -sarjaa, jossa on toukokuusta 2020 lähtien esitelty temppelijuhlaansa viettäviä hiippakunnan pyhäkköjä. Sarjan kuvaamisesta ja editoinnista vastaa ylidiakoni Andreas Salminen.

Katso tästä koronaviruspandemian hillitsemikseksi tarkoitettuja ohjeita, joita noudatetaan seurakunnan jumalanpalveluksissa.


Praasniekka eli temppelijuhla tarkoittaa pyhäkön nimikkojuhlaa. Kukin ortodoksinen kirkko tai kappeli on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle juhlalle tai pyhälle. Perinteisesti praasniekka on kyseisen pyhäkön ja tämän seurakuntayhteisön yksi suurimmista kirkkovuoden juhlista, johon kuuluu juhlava liturgia, vedenpyhitys, ristisaatto ja jumalanpalveluksien jälkeen yhteinen juhla. Jumalanpalveluksissa muistetaan niin kirkon kaunistajia, rakentajia, siellä työskenteleviä kuin siellä rukoileviakin. Koronaviruspandemiasta johtuen pyhäkköjen praasniekkoja on vietetty tänä vuonna poikkeuksellisilla tavoilla. Kesän praasniekat on toimitettu ulkona tai niitä on voinut seurata verkkolähetyksien kautta etänä.

Kategoriat Uutiset