Öljylamppu. Viisailla morsiusneidoilla öljy ei loppunut. Öljyn ajatellaan kuvastavan Pyhää Henkeä ja palavaa uskoa sekä toivoa. Kuva: Pixabay

12.4.2022

Suurella viikolla Kirkossamme seuraamme askel askeleelta Kristuksen jalanjäljissä Hänen matkaansa kohti kärsimyksiä, ristinkuolemaa ja ylösnousemusta. Jokainen viikonpäivä kantaa etuliitettä ”suuri” kuvaten näin tapahtumien painoarvoa ihmiskunnan pelastuksen kannalta.

Koko suuren viikon alkupuolta värittää hiljaisen ja kärsivällisen odottamisen tunnelma. Maanantain, tiistain ja keskiviikon aamupalveluksissa lauletaan sama tropari, ”Katso, ylkä tulee puoliyössä, ja autuas on se palvelija, jonka hän valveilta löytää; vaan kelvoton se, jonka hän löytää suruttomana”. Tämän mukaisesti näitä alkuviikon palveluksia kutsutaan yljän palveluksiksi. Kirkkoveisujen runollisessa kielessä sulhasesta käytetään vanhaa nimitystä “ylkä”.

Jeesus Kristus puhuu opetuslapsilleen ja ympäröivälle kansalle monin vertauksin, jotka tiivistyvät sanoihin: ”Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista” ja ”Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä”.

Suuren tiistain aamupalveluksen evankeliumissa kuulemme Herran esittämän vertauksen tyhmistä ja viisaista neitseistä. Kymmenen morsiusneitoa odottaa hääjuhlaan saapuvaa sulhasta eli ylkää. Viidellä neisyellä on riittävästi öljyä lampuissaan, mutta muilta öljy loppuu kesken. Kun he lähtevät hakemaan täydennystä lamppuihinsa, saapuu sulhanen paikalle, hääjuhlat alkavat ja häätalon ovet suljetaan.

Vertaus tähdentää valppautta. Koko maanpäällinen elämämme on hiljaista valmistautumista ja valpasta odotusta. Meidän tulee olla aina valmiina, sillä ”ylkä tulee hetkenä, jota emme tiedä”.

Päivän evankeliumin voi lukea täältä Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. Seurakuntamme sivuilla voi lukea päivän sanan täältä.

Suuren tiistain ja koko suuren viikon jumalanpalveluksien ajankohdat voi tarkistaa seurakunnan jumalanpalveluskalenterista. 

Kategoriat Uutiset