Herramme Jeesuksen Kristuksen hautakuva Tikkurilan ortodoksisessa kirkossa. Kuvannut Vlada Wahlstén

8.4.2023

Suurena lauantaina, sapattina Jeesus Kristus makaa haudassa. Koko maailma odottaa Hänen ylösnousemustaan. Kirkossa kuulemme: “Sinä, Kristus, olit ruumiillisesti haudassa, mutta sielullasi Jumalana tuonelassa, paratiisissa Sinä olit ryövärin ja valtaistuimella Isän ja Hengen kanssa kaikki täyttäen, oi tutkimaton.”

Varhaiskirkossa suuri lauantai oli vuoden tärkein kastepäivä. Myös seurakunnassamme liitettiin katekumeenit eli kirkkoon liittyjät juuri suuren lauantain liturgiassa, ja tavasta luovuttiin vasta aivan viime vuosina. Nykyisin kirkkoon liittymisiä toimitetaan pitkin vuotta.

Suuren lauantain ehtoopalvelus ja liturgia toimitetaan seurakunnan pyhäköissä kello 9  (poikkeuksena Järvenpään kirkko, missä kello 10 alkaen).  Jumalanpalvelus lähetetään myös suoratoistona Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalle kello 9. Uspenskin katedraalissa liturgian toimittaa piispa Sergei yhdessä seurakuntamme papiston kanssa.

Liturgiaa edeltää ehtoopalvelus. Sen aikana kirkkotekstiilien väri vaihtuu mustasta valkoiseksi. Tämä on sen merkki, että Kristus on voittanut tuonelassa kuoleman.

Ainoan kerran koko kirkkovuoden aikana liturgia toimitetaan keskellä kirkkoa, Kristuksen hautakuvan edessä.  Jumalanpalveluksessa luetaan ensimmäinen ylösnousemusevankeliumi.

Seuraavan kerran kirkkoon kokoonnutaan puoliyöpalvelukseen ja sitä seuraavaan ristisaattoon.

Suuren lauantain ehtoopalvelusta ja liturgiaa voi seurata suorana Uspenskin katedraalista seurakunnan YouTube-kanavalla tai yllä olevasta kuvakkeesta. Pääsiäisyön jumalanpalvelus televisioidaan Yle TV 1 kanavalle Uspenskin katedraalista kello 23:55 alkaen. Suoratoistosta ja televisioinnista vastaa Digital Palola.