31.3.2021
Suuren keskiviikon ennenpyhitettyjen lahjain liturgiassa luetaan Matteuksen evankeliumista kohta, jossa muuan nainen yllättäen voiteli kalliilla tuoksuöljyllä Jeesuksen pään. Markuksen evankeliumi tietää kertoa, että kyseinen öljy oli harvinaista ja kallista kaukaa idästä tuotua nardus-öljyä.

Jotkut opetuslapset paheksuivat öljyn haaskausta, mutta Jeesus torui heitä ja sanoi, että naisen teko tullaan muistamaan kaikkialla, missä ikinä evankeliumin sanomaa tullaan julistamaan, sillä “kun hän voiteli minut, se tapahtui hautaamistani varten” (Matt. 26:12). Tämän tapahtuman muistoksi monissa kirkoissa toimitetaan yleinen sairaanvoitelu joko suuren tiistain iltana tai suurena keskiviikkona.

Kalliin öljyn “haaskaaminen” harmitti Juudas Iskariotia, jonka hallussa oli opetuslasten yhteinen rahakukkaro. Silloin paholainen meni Juudakseen ja hän päätti kavaltaa Jeesuksen. Tämän tapahtuman muistoksi ortodoksisessa kirkossa tänäkin päivänä paastotaan säännöllisesti joka keskiviikko.

Juudaksen ratkaisu käynnistää tapahtumaketjun, joka lopulta johtaa ristin äärelle. Suuren keskiviikon ehtoopalveluksen myötä suuri viikko on tullut liturgiseen käännekohtaan. Tässä palveluksessa luetaan viimeistä kertaa Efraim Syyrialaisen paastorukoukset. Tästä eteenpäin olemme yksinomaan Kristuksen ristin tien todistajia.

Kategoriat Kirkkovuosi