22.1.2021

Herran pääsiäistä, Kristuksen ylösnousemusjuhlaa vietetään tänä vuonna 4. huhtikuuta. Pääsiäistä edeltävän Suuren paaston valmistusviikot alkavat tulevana sunnuntaina 24.1., jolloin kirkko viettää Publikaanin ja fariseuksen sunnuntaita. Sen teemana on nöyryys:

Muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita, Jeesus esitti tämän kertomuksen: ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani.

Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’

Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’

”Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.” (Luuk. 18:10–14).

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntaita seuraava viikko on kokonaan paastoton.

Seuraavana sunnuntaina 31.1. vietetään Tuhlaajapojan sunnuntaita, jota seuraa liharuoasta luopumisen viikko. Viimeinen päivä syödä lihaa ennen pääsiäistä on Tuomiosunnuntaina 7. helmikuuta. Sitä seuraa maitoruoasta luopumisen viikko, jota usein kutsutaan myös bliniviikoksi. Viikko huipentuu 14. helmikuuta Sovintosunnuntaihin, joka käynnistää Suuren paaston: Sovintosunnuntain jälkeisenä ns. Puhtaana maanantaina myös maitoruoka on jätetty pois.

Ruokapaaston tehtävänä on tukea hengellistä valmistautumista pääsiäiseen: mielen hiljentämistä maallisista houkutuksista, rukouselämään keskittymistä ja hyvän tekemistä. Suuren paaston aikana luettava pyhän Efraim Syyrialaisen paastorukous kiteyttää paaston tavoitteet hyvin:

Herra, elämäni valtias!
Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.

Anna minulle, sinun palvelijallesi,
sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.

Oi, Kuningas ja Herra!
Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi,
sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.

Aamen

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntain jumalanpalveluksia striimataan suorana lähetyksenä mm. Uspenskin katedraalista sekä Espoosta Trapesan kappelista. Lähetyksiä pääsee seuraamaan seuraavista linkeistä sunnuntaina klo 10.00:

Uspenskin katedraali:

https://www.youtube.com/channel/UCDaKo3XXVTQu8s2G9PIQQQg

Trapesan kappeli:

https://www.facebook.com/Trapesa-506278672724287

 

 

Kategoriat Ajankohtaista