Uspenskin katedraali on seurakuntamme ja Helsingin hiippakunnan jumalanpalveluselämän keskus. Helsingin alueella jumalanpalvelukset pyritään toimittamaan niin, että ne täydentävät toisiaan ja seurakuntalaisilla on mahdollisuus osallistua mahdollisimman moneen jumalanpalvelukseen. Kuva: Kuvakaappaus Uspenskin katedraalin verkkolähetyksestä

12.2.2024

Jumalanpalveluselämä on keskiössä pääsiäiseen valmistavassa suuressa paastossa. Paastossa jumalanpalvelukset kutsuvat entistä voimallisemmin meitä katumukseen, parannukseen ja kilvoitukseen. Palveluksissa on paljon maahankumarrukseia ja niissä luetaan pyhittäjä Efraim Syyrialaisen paastorukousta. 

Paaston ensimmäisellä viikolla toimitetaan pyhän Andreas Kreetalaisen suurta katumuskanonia maanantaista torstaihin. Paaston ensimmäisenä perjantaina toimitetaan ensimmäistä kertaa paastoliturgia eli ennenpyhitettyjen lahjojen liturgia. Tämän jälkeen EPL eli ennenpyhitettyjen lahjojen liturgiaa toimitetaan paastossa keskiviikkoihin ja perjantaisin. 

Helsingin alueella jumalanpalveluksia toimitetaan aiempaa enemmän ja niissä on muutoksia viime vuosiin verrattuna erityisesti arkipäivien osalta. Myös suurella viikolla jumalanpalvelukset toimitetaan hieman eri tavalla kuin edeltävinä vuosina. 

Uspenskin katedraalissa toimitetaan ensimmäisellä paastoviikolla katumuskanonit maanantaista torstaihin kello 17 ja perjantaina kello 17 ennenpyhitettyjen lahjojen liturgia (EPL). Seuraavilla paastoviikoilla on pääsääntöisesti keskiviikkoisin ja perjantaisin EPL, viidennellä paastoviikolla jälleen katumuskanoni. Paastosunnuntaisin toimitetaan kello 17 ehtoopalvelus, jonka yhteydessä on lisäksi paastoluento. Lisäksi paaston neljänä ensimmäisenä lauantaina, jotka ovat vainajien muistopäiviä, toimitetaan ennen vigiliaa yleinen panihida kello 16.30.

Kotikirkossa toimitetaan paaston aikana ensimmäisestä viikosta alkaen aamupalvelus keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30. Ensimmäisellä paastoviikolla ei ole ehtoopalveluksia vaan katumuskanonit Uspenskissa. Toisesta paastoviikosta alkaen on jälleen ehtoopalvelukset maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Keskiviikkoisin ei ole ehtoopalvelusta vaan EPL Uspenskissa. Lisäksi torstaina 22.2. ehtoopalvelus toimitetaan Kotikirkon sijaan Uspenskin katedraalissa kello 18, sillä  jumalanpalvelus radioidaan (lähetys sunnuntaina 25.2.). Radioitavan ehtoopalveluksen päätteeksi kuullaan arkkipiispan opetuspuhe.

Hautausmaan profeetta Elian kirkossa jatkuvat tuttuun tapaan koko paaston ajan lauantai-aamujen liturgiat. Neljän ensimmäisen paastoviikon aikana perjantai-iltojen panihidat on siirretty Uspenskin katedraaliin lauantaille  toimitettavaksi ennen vigiliaa. Näin vältetään päällekkäisyys perjantaisin kello 17 Uspenskin katedraalissa toimitettavan ennenpyhitettyjen lahjojen liturgian kanssa.

Akatistoksen lauantain jumalanpalvelukset 15.-16.3. toimitetaan vain hautausmaan kirkossa.

Kunkin kirkon jumalanpalveluksien ajankohdat löydät pyhäkön sivuilta sekä jumalanpalveluskalenterista.

Lämpimästi tervetuloa paastonajan jumalanpalveluksiin!

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset