Veikko on mukana järjestämässä diakoniaruokailua Helsingin seurakuntasalilla aina, kun vain lautturin töiltään ehtii. Kuva: Joel Eklöv

30.9.2022

”Tämä on stadin paras lounas.” Muun muassa tällaista palautetta seurakunta saa Helsingin keskustassa viikoittain järjestettävästä diakoniaruokailusta.

Ruokailusta huolehtii seurakunnan emännän Marina Boubentchikin ja diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinnan lisäksi joukko vapaaehtoisia. Ilman vapaaehtoisia tämän mittakaavan ruokailun järjestäminen ei olisi mahdollista.

Yksi vapaaehtoisista, Veikko, suostuu kuvaan ja kertoo, mikä saa hänet korvauksetta auttamaan lähimmäisiään.

”Ihmisen ei pidä jättää tilaisuutta käyttämättä kasvaa itsestä ulos. Sain kolme vuotta sitten päähänpiston, että haluan auttaa muita. Siitä lähtien olen ollut vapaaehtoisena mukana seurakuntamme järjestämässä diakoniaruokailussa. Haen viikoittain hävikkileipiä kaupasta, teen kattauksia ja tiskikone on tullut minulle myös hyvin tutuksi. Tänne oli helppoa tulla mukaan.” Päätyönään Veikko toimii Suomenlinnan lautalla lauttamiehenä. Hän haluaa esiintyä vain etunimellään.

Diakoniaruokailua on järjestetty Helsingin keskustan seurakuntasalilla tiistaisin jo vuosikymmenten ajan. Aiemmin ruokailu kulki nimellä Työttömien ruokailu, mutta nimeä vaihdettiin paremmin toimintamuotoa kuvaavaksi.

Diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinna näkee diakoniaruokailun ilmentävän konkreettisella tavalla lähimmäisen rakkautta. Kuva: Joel Eklöv

”Diakoniaruokailu on seurakunnan ydintoimintaa. Nyt myös yhteisöllisyys on entisestään lisääntynyt. Ihmiset tulevat myös tapaamaan toisiaan eikä suinkaan vain syömään. Ortodoksisuus on vahvasti esillä. Kaikki kävijät eivät ole kuitenkaan ortodokseja. He kuitenkin tulevat mielellään tänne ja ovat sanoneet, että täällä on hyvä henki. Saamme todella paljon positiivista palautetta”, kertoo diakoniatyöntekijä Sarianne Karulinna.

Ruoan kalistuminenon on jo näkynyt diakoniaruokailussa ja on odotettavissa, että elinkustannusten nousu vaikuttaa myös ruokailijoiden määrään. Seurakunnan diakoniaruokailusta kerrotaan myös ruoka-apu.fi sivustolla, jonne on listattuna kaikki paikat, missä tarjoillaan edullista ruokaa tai jaetaan ruokakasseja.

”Ruoka on kuitenkin aina riittänyt”, vakuuttaa Sarianne.

Diakoniaruokailussa vapaaehtoinen jakamassa lounasta iäkkäälle seurakuntalaiselle.
Diakoniaruokalussa vapaaehtoinen jakamassa lounasta. Diakoniaruokailun järjestäminen ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisten antamaa panosta. Kuva: Joel Eklöv

 

Myös Hämeenlinnassa järjestetään diakonian lounas perjantaisin. Siellä ruoka maksaa kaksi euroa, Helsingissä euron. Kyseessä on lähinnä nimellinen maksu.

Tämän lisäksi myös alueilla saatetaan järjestää kaikille avoimia edullisia ruokailuja. Esimerkiksi Tapiolassa järjestetään aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina Ystävyydenateria. Seuraava ateria järjestetään 7.10. kello 12. Lämpimästi tervetuloa!

Ja tervetuloa diakoniaruokailuun seurakuntasaliin Helsinkiin aina tiistaisin kello 12 tai perjantaisin Hämeenlinnaan klo 11!

 

Teksti: Vlada Wahlstén

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset