Hapanleivän on vartavasten patriarkalle valmistanut seurakuntamme emäntä Marina Boubentchik.

12.9.2023

Hänen Pyhyytensä Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos sai 11. syyskuuta lahjan Helsingin ortodoksiselta seurakunnalta: leipää ja suolaa.

 

Ekumeenisen istuimen rovastiksi vastikään vihitty kirkkoherra Markku Salminen kertoi seurakunnan isännöimällä illalisella, kuinka lahja yhdistää historiaa ja nykyhetkeä:

”Seurakuntamme lahjana saatte mukaanne hopeisen suola-astian, joka on valmistettu Pietarissa 1800-luvulla. Silloin olimme osa Venäjän keisarikuntaa. Kyseisen vuosisadan loppupuolella virisi halu myös suomenkielen liturgiseen käyttöön. Hopealautanen on puolestaan valmistettu Suomessa toisen maailmansodan aikana, jolloin meidän ortodoksien turva oli olla osa ekumeenista patriarkaattia. Käspaikka puolestaan muistuttaa karjalaisesta perinteestä Kirkossamme.”

”Muistuttakoon lahjamme kirkkomme pitkästä historiasta täällä Pohjolassa. Historiastamme oppineena tukeudumme nyt ja tulevaisuudessa äitikirkkomme, Ekumeenisen patriarkaatin, suojelukseen.”

Kirkkoherra myös toi esille, kuinka merkittävä patriarkka Bartolomeoksen vierailu on ollut Suomen ortodokseille ja kuinka se on yhdistänyt yli maantieteellisten rajojen.

”Suomen ortodoksisen kirkon viettäessä autonomian 100-vuotisjuhlaa on seurakunnallamme ollut suuri ilo ja kunnia olla tapahtumapaikkojen keskiössä. Vaikka juhla järjestettiin arkkipiispan hiippakunnan pääpaikalla, on siitä muodostunut koko kirkkomme juhla, jossa osallistujia on ollut eri puolilta Suomea.

Meille kaikille, jotka olemme osallistuneet juhlallisuuksiin, on ollut suuri ilo, että teidän kaikkipyhyytenne on seurueineen tuonut siunauksensa meille. Se vahvistaa paikallista yhteisöä ortodoksisessa uskossa ja perinteessä osana isompaa kokonaisuutta – koko ekumeenista patriarkaattia.”

”Opetuksenne, rukouksenne ja tapanne kohdata ihmiset vahvistaa sidettämme Teihin. Turvaudumme esirukouksiinne.”

Myös Ukrainalaisten yhdistys Suomessa puheenjohtaja Vassili Goutsoul kiitti erikseen Ekumeenista patriarkka Bartolomeosta ja luovutti hänelle lahjana ukrainalaisten pakolaisten maalaamaan ikonin.

Patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailun päättää tiistaina 12.9. tapaaminen Tasavaltamme presidentti Sauli Niinistön kanssa, minkä jälkeen patriarkka Bartolomeos matkaa Tallinnaan Viron ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaan.

 

Kuva ja teksti: Vlada Wahlstén