Näyttelyssä on esillä muun muassa Pyhän Kolminaisuuden kirkon alkuperäisiin esineisiin lukeutuva Moskovassa vuonna 1771 painettu Evankeliumikirja, joka on tuotu Helsinkiin Taavetin linnoituksen kirkosta.

4.12.2017

Helsingin ortodoksinen seurakunta on mukana Kansallisarkiston Pro Finlandia -näyttelysarjan neljännessä ja viimeisessä osassa, joka avautuu yleisölle 5. joulukuuta.

Pro Finlandia – Suomen tie itsenäisyyteen on vuonna 2014 alkanut neliosainen näyttelyiden sarja, joka kuvaa Suomen itsenäistymiseen johtanutta kehitystä. Nyt avautuvassa näyttelysarjan neljännessä osassa luodaan katseet Suomen ja Venäjän suhteisiin. Näyttely on osa Suomi 100 -hanketta.

Seurakunnan osuuden näyttelystä ovat koonneet FT Hanna Kemppi ja FM Tenho Kokkonen.

Näyttelyosuus kertoo esine-, valokuva- ja asiakirjaesimerkein seurakunnan juurista venäläisten sotilaiden, kauppiaiden ja käsityöläisten yhteisönä, jonka perustaminen voidaan ajoittaa Pyhän Kolminaisuuden kirkon rakentamiseen 190 vuotta sitten. Kaupunkikuvallisesti näkyvä ja kulttuuri- sekä taidehistoriallisesti Suomen mittakaavassa merkittävän Uspenskin katedraalin rakentaminen 150 vuotta sitten on näyttelyn toinen painopiste.

Näin näyttely kytkeytyy Suomen satavuotisjuhlavuoden lisäksi myös tänä vuonna vietettävään seurakunnan 190-vuotisjuhlavuoteen sekä ensi vuonna vietettävään Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaan.

Näyttely on avoinna yleisölle 5.12.2017–31.8.2018 Kansallisarkistossa (Rauhankatu 17, 00170 Helsinki) tiistaista perjantaihin klo 10–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva: Miro Järnefelt

Kategoriat Ajankohtaista