Kuva Uspenskin katedraalista. Kuvannut ylidiakoni Juha Lampinen 

3.4.2023

Eri puolilla seurakuntaa saatiin Lasaruksen lauantaina 1. huhtikuuta iloita uusista jäsenistä. Lauantaina liturgian yhteydessä kaikkiaan seurakuntaamme liittyi parisenkymmentä uutta jäsentä.

Uspenskin katedraalissa liturgiassa kymmenen katekumeenia liittyi kirkkoon. Myös ainakin Vantaalla, Lohjalla ja Hämeenlinnassa liitettiin yhteensä kymmenkunta uutta jäsentä  Kirkkoon liittäminen tapahtuu yleensä pyhällä mirhalla voitelun sakramentin kautta. Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä lisäksi  kastettiin kouluikäinen lapsi. 

Lisäksi moni jäi vielä odottamaan sopivaa hetkeä kirkkoon liittymiselle. Nykyään kirkon jäseneksi voi liittyä papin kanssa sopimana ajankohtana. Aiemmin seurakunnassa liitettiin katekumeenit juuri pääsiäisen edellä suurena lauantaina. Tavasta on kuitenkin luovuttu.

Vaikka kirkkoon voi liittyä ympäri vuoden, niin pääsiäistä edeltävä viikonvaihde on yleisin aika liittyä kirkkoon.

 

Monia armorikkaita vuosia kaikille tänään kirkkoon liittyneille! 

 


Ortodoksiseen kirkkoon liittymistä harkitsevaa kutsutaan katekumeeniksi. 

Kirkkoon liittymistä harkitsevan ensimmäinen askel on tutustua oman alueensa kirkkoon ja keskustella asiasta papin kanssa. Lähimmän kirkon ja siellä toimitettavien jumalanpalvelusten tiedot löytyvät seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista

Ortodoksiseen kirkkoon liittämistä edeltää niin kutsuttu katekumeeniaika. Silloin jäsenyyttä harkitseva tutustuu kirkkoon, perehtyy sen oppiin ja liturgiseen elämään ja tekee lopulta päätöksen liittymisestä. Aikaisemmin kasteen saaneet liitetään kirkkoon mirhavoitelun kautta. Muutoin kirkkoon liittyminen tapahtuu kasteen ja mirhavoitelun sakramenttien välityksellä.

Opetus tarjoaa katekumeeneille sekä tiedolliset että kokemukselliset valmiudet liittymispäätöksen tekemiseen. Opetuksessa tutustutaan aktiivisesti ortodoksiseen jumalanpalveluselämään ja perehdytään esimerkiksi ortodoksiseen ihmiskuvaan, sakramenttiopetukseen ja dogmatiikkaan.

Katekumeenivaiheen tukena ovat pappi ja muut katekumeenit sekä paikallinen jumalanpalvelusyhteisö.

Lue lisää: Kirkkoon liittyminen

 

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset