Tyhjä ehtoolliskaluston laatikko Helsingin ortodoksisen hiippakunnan pukuvarastossa. Inventaarion yhteydessä on paljastunut, että varkaiden käsiin päätyi paljon ortodoksista esineistöä.

26.9.2023

Unioninkadulla sijaitseviin Helsingin ortodoksisen seurakunnan kasvatuksen kerhotiloihin ja Helsingin ortodoksisen hiippakunnan pukuvarastoon on murtauduttu 23.–24.9. välisenä aikana.

Murto havaittiin seurakunnassa maanantaiaamuna 25. syyskuuta ja siitä tehtiin välittömästi rikosilmoitus.

Seurakunnan tiloissa oli rikottu ovia ja tilasta oli viety yksi kaiutin. Jääkaapista ja pakastimesta oli kerätty myös ruokaa, joka oli kuitenkin jätetty lattialle.

Helsingin hiippakunnan pukuvarastosta vietiin yksi mikrofoni sekä huomattava määrä kirkollista esineistöä, jonka arvoa on vaikea mitata yksin rahassa. Varkaat veivät mukanaan seuraavat inventoidut esineet:

Kaksi vanhaa käsiristiä

Vanha kaularisti

Messinkinen vedenpyhitysastia

Papiston kaularistejä (papeille myönnettäviä hopea-, kulta- ja koruristejä)

Dikiri ja trikiri (jumalanpalveluksessa käytettäviä piispan kynttelikköjä)

Ehtoolliskalusto

Piispan kokoon taittuvia matkasauvoja ja piispansauvoja

 

Varkaiden käsiin päätyi myös Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen kädessä näkyvä risti. Kuva otettu Nuuksiossa 11.9.2023 Suomen otodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä. Kuva: Jyri Pitkänen

 

Varastettujen esineiden myyntiyritysten varalta kirkko toivoo kaikilta antiikin ja vanhan esineistön parissa työskenteleviltä erityistä valppautta. Samalla kirkko uskoo, että asiantuntijat tunnistavat esineet vaivatta kirkolle kuuluviksi.

Arkkipiispa Leo vetoaa murron tekijöihin:

”Tehkää palvelus myös itsellenne ja palauttakaa varastamanne esineet”.

Esineiden myynti on niiden rahallisesta arvosta huolimatta hyvin vaikeaa.  Esineet voi palauttaa esimerkiksi Uspenskin katedraaliin (Kanavakatu 1) sen aukioloaikojen puitteissa. Esineiden tarkasta sijainnista voi lähettää myös teksti- tai ääniviestin esimerkiksi numeroon 040 4819240.

Helsingin ortodoksinen hiippakunta ja Helsingin ortodoksinen seurakunta tekevät yhteistyötä poliisin kanssa tapauksen selvittämiseksi. Turvatoimia Unioninkadun kiinteistössä tullaan myös tehostamaan.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset