7.5.2021

Helsingin ortodoksisen seurakunnan hautausmaalla Profeetta Elian kirkon läheisyydessä kevätsiivous saatiin tänäkin vuonna päätökseen vappuun mennessä. Hautoja on merkitty hoitolistojen mukaan hoitotikuilla ja kukkapesiä tehty valmiiksi kukkaistutuksia varten. Kauniin hautausmaan rauhaa ovat ajoittain rikkoneet vain varikset, jotka ovat vieneet haudoilta kukkia, särkeneet ruukkuja ja kiskoneet kynttilöitä.

Seurakunnan palveluksessa vuodesta 2015 toiminut puutarhuri Helena Jetsonen-Ilola on hautausmaan kausityöntekijöiden työnohjaaja. Hän iloitsee siitä, että hautausmaalla työskentelevät ovat kokeneita ja monipuolisia työntekijöitä. Eräs heistä on Juan Carlos Claros Cruz, jonka kädenjäljessä näkyy vuosikymmenten kokemus. 

Cruzin vastuulla on hautausmaan kortteleista numero kolme, toiselta nimeltään pappiskortteli, jonne on haudattu seurakunnan pappeja. Cruz on muun muassa kastellut kukkia ja hoitanut kiveyksen kuntoon. Hän ei ole ensimmäistä kertaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan hautausmaalla kausityöntekijänä, vaan tämä on jo seitsemäs kesä seurakunnan palveluksessa.

Tulevan äitienpäivän kunniaksi kysyn Jetsonen-Ilolalta, kolmen lapsen äidiltä, vinkkejä ruukkuruusujen hoitamiseen.

– Ruukkuruusu on pidettävä lämpimässä ja valoisassa paikassa. Myös tasainen kosteuttaminen on tärkeää. Ostoruusu kannattaa vaihtaa mahdollisimman pian isompaan ruukkuun. Paras ruukku on sellainen, jonka pohjassa on reikä. Näin vesi ei jää siihen seisomaan.

Teksti ja kuvat: Anu Miller

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset