2.5.2019

Kulttuurikeskus Sofiassa järjestetään lauantaina 11. toukokuuta seminaari, jossa tutustutaan Etiopian orientaaliortodoksiseen kirkkoon. Tapahtuman teemoina ovat muun muassa luostarielämä Etiopiassa, Neitsyt Maria ge’ez -runotraditio sekä Lalibelan kalliokirkot. Seminaarin päätteeksi kuullaan laulaja Sosina Gebre Eyesuksen konsertti. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ilmoittautuminen tulee tehdä ennakkoon.

Ohjelma

12:30 Seminaarin avaus
Isät Lema Besufekad ja Lasarus Jalonen

12:35 Etiopialainen luostari
Tohtoriopiskelija Arega Getaneh, MSc
(Università degli Studi di Brescia/UNIBS, Italy/Spain, Holy Trinity Theological College, Ethiopia)
Huom! Tämä puhe on englanniksi.

13:20 Neitsyt Maria -runotraditio
Tutkija Niilo Honkanen
Emerituskirkkoherra Niilo Honkanen on asunut pitkään Etiopiassa ja Australiassa evankelisluterilaisen kirkon työssä. Hosainessa, Etiopiassa hän oli käynnistämässä pappisseminaaria ja opetti siellä kirkkohistoriaa, eksegetiikkaa ja kulttuuri-antropologiaa vuosina 1997–99. Hän viimeistelee parhaillaan käännöstä Neitsyt Marian kukkaisrunokokoelmasta ge’ezistä suomen kielelle.

14:05 Väliaika
Debre Amin Abune Tekle Haymanotin kirkon sunnuntaikerho esittää Pyhän Yaredin hymnejä.
Sofian terassilla on tarjolla etiopialaisia herkkuja ja vastapaahdettua kahvia kohtuuhintaan.

14:30 Ortodoksisen Tewahedo-kirkon liturgia
Tohtori Maija Priess
Maija Priess opettaa Hampurin yliopistossa ge’ezin (Etiopian kirkon liturginen kieli) ja amharan kieltä. Hän on opiskellut Hampurissa pääaineenaan etiopistiikka ja tehnyt filosofian maisterin tutkinnon vuonna 2001 gradunsa aiheena Tulisymboliikka etiopialaisissa liturgisissa teksteissä. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 2006. Väitöskirja Etiopialainen Krysostomos-liturgia on ilmestynyt suomeksi vuonna 2010.

15:15 Lalibelan Kalliokirkot
Arkkitehti Kari Silfverberg
Kari Silfverberg on arkkitehti, ympäristöasiantuntija ja järjestöaktiivi (mm. Suomi–Etiopia seura). Hän on opettanut Addis Ababan yliopistossa arkkitehtiosastolla ja työskennellyt Etiopiassa useissa kehitysyhteistyöhankkeissa 1980-luvulla. Hän on ollut mukana Lalibelan kalliokirkkojen kunnostustyössä 1993.

16:00 Kysymyksiä ja keskustelua

16:30 Seminaariosuuden päätös

16:30–17.30 Väliaika, vapaata seurustelua. Sofian terassilla on tarjolla etiopialaisia herkkuja ja vastapaahdettua kahvia kohtuuhintaan. Myös Sofian aulabaarista voi ostaa pientä purtavaa ja virvokkeita (A-oikeudet).

17:30 Begena Mezmur -konsertti
Esittäjänä Sosena Gebre Eyesus (Belgia)
Begena-soitin tunnetaan myös nimellä Daavidin harppu ja se edustaa ikivanhaa musiikkitraditiota. Sosena Gebre Eyesus on tunnettu begenan soittaja ja soiton opettaja.


Konsertti päättyy noin kello 19:00. Konsertin jälkeen on kyyditystä metroasemalle kyytiä tarvitseville.
Aamupäivällä ennen seminaaria Pyhän Viisaden kappelissa on mahdollisuus osallistua liturgiaan kello 10:30-12:00.

Sofian ravintolassa on tarjolla buffet-lounasta klo 12-13 hintaan 16€. Ilmoittautuminen lounaalle tapahtuu ennakkoon seminaari-ilmoittautumisen yhteydessä.
Seminaarin väliajoilla on tarjolla etiopialaisia herkkuja ja vastapaahdettua kahvia omakustanteisesti.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille.

Ilmoittautuminen 10.5. mennessäreception@sofia.fi tai puh. 010 277 900. Ilmoitathan samalla, osallistutko lounaalle klo 12-13.

Seminaarin järjestää Debre Amin Abune Tekle Haymanotin seurakunta, Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin metropoliittakunnan säätiö.

Kategoriat Ajankohtaista