Toisinto Salus populi Romani -ikonista, tekijä Katariina Koskivaara-Ilmonen. Kuva: Juha Lampinen.

17.8.2021

Uspenskin katedraalissa on elokuun loppuun saakka nähtävillä seurakunnan ikonimaalausopettajan Katariina Koskivaara-Ilmosen tekemä toisinto Salus populi Romani -ikonista. Koskivaara-Ilmonen tutustui ikoniin ensimmäisen kerran keväällä 2020 ennen kuin Suomi ”meni kiinni” koronapandemian takia. Sittemmin kävikin ilmi, että ikoni suojelee kulkutaudeilta.

Salus populi Romani -ikoni oli esillä julkisuudessa maaliskuussa 2020, kun paavi Franciscus toimitti koronan takia Pietarinkirkon edessä Urbii et orbii -rukouspalveluksen. Koskivaara-Ilmonen kiinnostui ikonista entisestään ja otti yhteyttä Vatikaanin museon konservaattoreihin. Heiltä hän sai ikonin täsmälliset mitat ja neuvoja sekä sydämelliset onnen ja menestyksen toivotukset työlle.

Koskivaara-Ilmonen haki ja sai korona-apurahaa Taiteen edistämiskeskukselta kahden kuukauden työskentelyä varten. Näin syntyi Koskivaara-Ilmosen käsissä analyyttinen toisinto Salus populi Romani -ikonista.

– Aina kun työskentelin Salus-ikonin parissa, unohdin ympärilläni riehuvan epidemian. Ikoni suojeli minua, toteaa Koskivaara-Ilmonen.

Teksti: Anu Miller

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset